Hava Durumu

Göçerlerin zorlu dönüş yolcuğu

Muş'un yaylalarına ilkbahar mevsimiyle birlikte gelip yerleşen göçerler, havaların soğumasıyla birlikte dönüş yolculuklarına başladı. Eşyalarını araçlara yükleyip gönderen göçerler, yüzlerce hayvandan oluşan sürülerle yaklaşık 2 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2020 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2020 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Göçerlerin zorlu dönüş yolcuğu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçelerden baharla birlikte yola çıkan göçerler, yaz mevsiminin sıcaklarını kentin yüksek rakımındaki serin yaylalarda hayvancılık yaparak geçirdi. Kışlık peynir ve benzeri ihtiyaçlarını üreten göçerler, yaklaşık 5-6 aylık yayla hayatının sonuna geldi. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar, evlerine dönüş için yola çıktı. Birçok eşyalarını kamyonetlerle gönderen göçerler, yüzlerce küçükbaş hayvandan oluşan sürüyle günlerce sürecek yolculuğa başladı. Geceleri uygun gördükleri yerlerde çadır kurarak konaklayan göçerler, gündüzleri yaya yolculuklarını sürdürüyor. Teknolojik imkanlardan uzakta zorlu, tehlikeli bir yolculuğa çıkan vatandaşlar hayatlarından oldukça memnun.

Varto İlçesindeki yaylalardan Mardin'in Nusaybin ilçesine doğru yola koyulan yaylacılar, yaklaşık iki ay boyunca sürüleriyle birlikte uzun bir yolculuk gerçekleştirecek. Kangal köpeklerin, yabani hayvanların saldırısından koruduğu göçerlerin, günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları eşyalarını ise eşekler taşıyor.

'HAYAT ZOR AMA BİZ HAYATIMIZDAN MEMNUNUZ'

Muş'tan ayrılıp, hayvan sürüleriyle birlikte yolda sürecek olan iki aylık yolculuk sonrasında Mardinin Nusaybin İlçesine varacaklarını söyleyen göçer kadınlardan Hasibe Oğuk, Biz Mardinin Nusaybin İlçesinden Muşa geldik. Üç ay boyunca burada yaylada kaldık. Şu anda yayladan dönüyoruz. İki ay boyunca yollarda kalacağız. Sonrasında yine Mardinin Nusaybin İlçesine gideceğiz. Muşta çok kar yağdığı için hayvanlarımıza bakamıyoruz. Hayat zor ama geçinip gidiyoruz. Hayat zor ama biz hayatımızdan memnunuz çok şükür" dedi.

İKİ AY BOYUNCA YOLDA KALACAĞIZ

Hayvan sürüsüyle birlikte yolculuk yapan çoban Murat Özalp ise, "Bizler yaylacıyız. Üç ay boyunca yaylada kaldık. Şimdi göçüyoruz. İki ay boyunca da yolda kalacağız. Çok zorlu günler bizleri bekliyor. Yollar bazen kötü, bazen iyi. Yağışlar var. Allaha şükürler olsun kimseye muhtaç değiliz, halimizden memnunuz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.