Hava Durumu

Gökçek'in kol saati heykeli gitti, 'Kızılca Gün Anıtı' geldi

Melih Gökçek döneminde TBMM Kavşağı'na yapılan kol saati heykelini kaldırılan Ankara Büyükşehir Belediyesi, o heykelin yerine konulacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele yıllarında Ankara'ya gelişini temsil eden '27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı'nın açılışını yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2020 23:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2020 23:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gökçek'in kol saati heykeli gitti, 'Kızılca Gün Anıtı' geldi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın göreve gelmesiyle Melih Gökçek döneminde TBMM Kavşağı'na yapılan kol saati heykeli bulunduğu yerden sökülmüş, yerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişini temsil eden bir anıt yapılacağı duyurulmuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı koordinasyonunda yaptırılan ve maliyeti ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanan '27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı'nın açılışı, salgın nedeniyle temsili olarak 27 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek.

BİR DEVLETİN KURULDUĞU, YENİ LİDERİN SEÇİLDİĞİ GÜN

27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya gelişi ile Milli Mücadele yıllarını anlatan anıt, Genelkurmay Kavşağı'na konuldu. Heykeltraş Aslan Başpınar tarafından yaklaşık 10 metre yüksekliğe ve 4,5 metre ene sahip cam elyaf takviyeli polyester malzemeden yapılan anıt, 17 figür ve 1 rölyeften oluşuyor.

Anıta verilen isim olan 'Kızılca Gün', Oğuz töresine göre bir devletin yıkılıp yeni bir devletin kurulduğu ve yeni liderin seçildiği gün olarak biliniyor.

ANITTA İLK KADIN MUHTAR SATI KADIN DA YER ALIYOR

Anıtın kademeli mimari formu 16 Türk Devletini, Ay Yıldız ise Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyor. Anıtta Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Ankara Vali Vekili Yahya Galip, Müderris Beynamlı Hoca Mustafa Efendi ve ilk kadın muhtar Satı Kadın yer alıyor. Ana figürlerin etrafında ise Ankara'nın yiğit Seymenleri, Bacı erenleri, gençler ve çocuklar ile Milli Mücadele'ye inanmış Ankaralılar bulunuyor.

MANSUR YAVAŞ'TAN AÇIKLAMA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yıl dönümünü yayımladığı mesajıyla kutladı.

Yavaş'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

*Ankaralı hemşehrilerimizin ve milletimizin "Kızılca Günü"nün, 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yıl dönümünü kutluyorum.

27 Aralık, bir milletin küllerinden doğuşu ve hürriyet sevdası için bozkırdan, bu kadim kentten yükselen güçlü bir sestir.

*Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu sesi milleti adına tüm dünyaya haykırmak ve Millî Mücadele'yi başlatmak için Temsil Heyeti'yle birlikte 27 Aralık 1919 günü Ankara'ya gelmiştir.

*Ne mutlu ki, Türk tarihinde büyük fikirlerin eylemlere dönüştüğü en önemli günlerden biri olan 27 Aralık'ın 101. Yıl dönümünü kutlamak da bizlere nasip oldu.

"PANDEMİ SONRASI COŞKUYLA KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

*Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ayak bastığı günden bu yana bağımsızlığımızın kalesi ve sembolü olan Ankara'mızı, göreve geldiğimiz günden beri dünya başkentleriyle yarışır bir kente dönüştürmek için siz değerli hemşerilerimizin desteği ile ara vermeden çalışmaktayız. Cumhuriyet ilkelerinin aydınlattığı; şeffaf, katılımcı, hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla yolumuza devam etmekteyiz.

*Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde Başkent Ankara yaşanan birlik, beraberlik ve dayanışma; bizlere bir kez daha "6 milyon tek yürek" şekilde, gücümüzü tarihimizden alarak aydınlık geleceğe yürüdüğümüzü göstermiştir. Pandemi sürecini geride bıraktığımızda, her 27 Aralık'ı kentimizin bayramı olarak caddelerde büyük bir coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz.

*Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; silah arkadaşlarını, tüm kurtuluş kahramanlarınızı ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Başkentimizin asırlık gurur gününü bir kez daha kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.