Hava Durumu

Gökyüzünde alevler içinde kaldı! Ülkede büyük panik

Meteor gece gökyüzünde alevler içinde kaldı. Kısa süre içinde sosyal medya hesaplarından bu olayı paylaşan kişiler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2021 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2021 10:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gökyüzünde alevler içinde kaldı! Ülkede büyük panik

Ülkenin güneydoğusunda gece gökyüzüü aydınlatan parlak bir meteor, Norveçlileri şaşkına çevirdi. Twitter üzerinden yaşadıkları olayı paylaşan kişiler, şehrin kısa süreliğine aydınlandığını gözler önüne serdi.

Görüntülerde, Norveç'in pazar gününü kısa da olsa 'aydınlık' geçiren bölgeler ortaya çıkıyor. Norveç polisi, çok sayıda acil durum çağrısı aldıklarını ancak herhangi bir yaralanma veya hasar bildirimi olmadığını açıkladı. Uzmanlardan oluşan bir ekip, Norveç'in başkenti Oslo yakınlarındaki bir ormana düştüğünü düşündükleri gök taşını bulmak adına arıyor.

ÇOK NADİR GÖRÜLÜYOR

Hatırlatmak gerekirse bir meteor, Dünya atmosferine yüksek hızda girdikten sonra parlak bir şekilde yanan bir uzay kayası olarak adlandırılıyor. Ancak burada önemli olan şey yeryüzüne indikten sonra tek parça kalması. Eğer paramparça olmamışsa bu kaya gök taşı olarak konumlandırılıyor.

Norveç Meteor Ağı, Pazar günkü ateş topunun akşam saatlerinde ortaya çıktıktan sonra en az beş saniye görünür olduğunu açıkladı. Çok hızlı hareket eden meteorun güney İskandinavya'nın büyük bir bölümünde görülmüş olduğu tahmin ediliyor. Meteorun yaklaşık olarak 16.3 km/s hızla hareket ettiği düşünülüyor.

Norveçliler tarafından şaşkınlık ile karşılanan bu olay 'çok nadir' gerçekleşiyor. Bu sebeple pek çok kişi sosyal medyada bu görüntüleri paylaşarak yaşadıkları korkuyu ve sonrasında hayranlığı belirtiyor. Meteor hakkında yapılan analize göre en az 10 kg ağırlığında olduğu düşünülüyor. Norveçli gökbilimci Vegard Rekaa konu hakkında BBC'ye açıklamalarda bulundu.

DAHA ÖNCE RUSYA'DA OLMUŞ 1.600 KİŞİYİ YARALAMIŞTI

Rekaa bir grup kampçının "başlarının hemen üstünde büyük bir patlama" bildirdiğini söyledi. Hatta bir kadın kampçı ona ateş topunu kısa bir mesafeden gördüğünü, ancak arkadaşlarının ona oyun oynadığını düşündüğünü belirtti.

Norveç Meteor Ağı'ndaki Morten Bilet de bu olaya tanıklık etti. Reuters, meteorun muhtemelen Mars ve Jüpiter arasında seyahat ederken güneş sistemimizin asteroit kuşağına çarptığını söyledi. Morten Bilet, olayı tehlikeli olarak değil, ürkütücü olarak nitelendirdi.

Bu tür meteor çarpmaları aslında oldukça nadirdir ancak 2013'te Rusya'nın Ural Dağları'na bir meteor düştüğünde önemli ölçüde hasara neden oldu. Bu hasarda en az 1.600 kişi yaralandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.