Hava Durumu

Göz tansiyonu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Glokom, göz içi basıncının yüksek olması nedeniyle görme sinirinin tahrip olmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar giden görme kaybına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Gülten Manav Ay, hastalığın erken teşhis edilmeyip ilerlemesi, görme sinirinde harabiyete bağlı olarak görme alanında kör noktalara sebep olabiliyor. Buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaş yavaş daralıyor ve kişi bir borudan bakıyormuş gibi etraftaki cisimleri göremez oluyor açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2020 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2020 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Göz tansiyonu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Prof. Dr. Gülten Manav Ay glokom hakkında şunları söyledi:

Normal bir gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilir ve dengeli bir şekilde emilerek boşaltılır. Böylece göz içi basıncı normal düzeylerde kalır. Genelde 20-21 mm Hg'in altındaki göz tansiyonu normal. Glokomun, açık açılı, kapalı açılı, normal basınçlı, pigmenter, konjenital (doğumsal), çocukluk çağı (juvenil), travmatik, neovasküler gibi çeşitleri olduğu ve en sık görülen çeşidinin açık açılı glokomdur.
Genellikle sinsi ve belirti göstermediğini belirten Prof. Dr. Gülten Manav Ay, görmede bozukluk ve belirgin bir ağrı olmayabileceği gibi sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı bulgularından şüphelenilip araştırılmasını öneriyor.

Prof. Dr. Gülten Manav Ay, 40 yaşın üzerinde olunması, ailede glokom geçmişinin olması (genetik yatkınlık), uzun süren kortizon tedavisi, göz içi iltihapları, şeker hastalığı, tiroid, yüksek ya da düşük vücut tansiyonu, yüksek miyopi ya da hipermetropi, göz yaralanmaları, şiddetli kansızlık veya şoklar, migrenin glokom riskini arttıran faktörler olduğu belirtiliyor.

Yardımcı tanı ve tetkik yöntemleri neler?

Prof. Dr. Gülten Manav Ay yardımcı tanı ve tetkik yöntemleri konusunda da bilgi verdi.

Göz tansiyonu ölçülmesi (göz içi basıncı)
Gözün ön kamara açısının incelenmesi
Görme sinirinin muayenesi, (OCT)
Bilgisayarlı Görme alanı testi ile görme alanı kayıplarının değerlendirilmesi,
Gözün kornea tabakasının kalınlığının ölçülmesi

Glokomda tedavi yöntemleri neler?

Prof. Dr. Gülten Manav Ay, glokom tedavisiyle glokom hastalığı tamamen ortadan kaldırılamadığını, hastalığın görme sinirine verdiği harabiyet geri döndürülemediğinden, erken tanının çok önemli önemli olduğunu ve tedavi ile hastalığın ilerlemesi ve görme sinirine vereceği zararın durdurulabileceğini belirtiyor. Glokom tedavisinin yaşam boyu devam ettiğini belirten Ay, "Glokomun tedavi yöntemleri, hastalığın nedenine ve derecesine göre farklılık gösteriyor" dedi ve yöntemler hakkında şunları söyledi.

İlaç tedavisi
İlk tercih edilen yöntem olarak bu ilaçların, her gün belirli aralıklarla alınan ve de hayat boyu kullanılan ilaçlar.

Lazer Tedavileri
Selektif Laser Trabeküloplasti (SLT) etkili, zararsız ve gerekirse çok kez uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. YAG Lazer ise dar açılı glokomlarda ve açı kapanması glokomunda, glokom krizinde tedavi amaçlı veya krizin oluşumunu önlemek için uygulanıyor.

Cerrahi yöntemler
Gözün içindeki fazla sıvının tahliye edilebilmesi için yeni bir boşaltım yolu sağlayarak göz içi basıncının düşmesi amaçlanan bir tedavi yöntemi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.