Hava Durumu

Gözaltındaki Montrö Bildirisi imzacısı 7 amiralin ifadesi bitti!

Montrö bildirisi nedeniyle açılan soruşturma kapsamında 6 gündür gözaltında bulunan 10 emekli amiralden 7'sinin emniyet ifadesi tamamlandı. Emekli amiraller, "Duyuru" başlığıyla hazırlanan açıklamaya eklenen "Yüce Türk Milleti" ifadesinden haberlerinin olmadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2021 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gözaltındaki Montrö Bildirisi imzacısı 7 amiralin ifadesi bitti!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 104 emekli amiralin 4 Nisan'daki Montrö açıklamasına ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 emekli amiralin gözaltı süresi, Perşembe günü 4 gün daha uzatılmıştı. Türk Ceza Kanunu'nun 316/1 maddesinde yazılı "Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan gözaltında tutulan 10 emekli amiralin 7'sinin Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki ifadeleri tamamlandı.

AMİRALLERE SORULAN SORULAR

Alınan bilgiye göre, sorgu sırasında 6 emekli amirale, "Bu metnin yeniden düzenlenmesinde katkınız var mı", "sonradan ilave yaptınız mı", "Yayın tarihi ve saatine siz mi karar verdiniz" gibi sorular yöneltildi.

"SON EKLEMEDEN HABERİMİZ YOK"

Bu sorulara "hayır" yanıtını veren amiraller, "Sonradan düzenlenmesinde hiçbir katkımız yok" dedi. Metnin başına eklenen "Yüce Türk Milleti" ifadesinden haberlerinin olmadığını belirten amiraller, o akşam 16:00'ya kadar açıklamanın "duyuru" başlığını taşıdığını, saat 20:00'den sonra ise "Yüce Türk Milleti"ne dönüştüğünü öğrendiklerini kaydetti. "'Yüce Türk Milleti' eklemesinden hiç haberimiz yok" diyen amiraller, açıklamanın da 6 Nisan'da yayımlanacaklarını bildiklerini ifade etti.

"BU AÇIKLAMADA MONTRÖ'NÜN TÜRKİYE'NİN TAPUSU OLDUĞUNU ANLATTIK"

İfade sırasında emekli Korgeneral Kadir Sağdıç ise şunları söyledi:

"Bizim hakkımızda gözaltı kararı verilmekle, Montrö'nün yeniden düzenlenmesini isteyen ABD, Fransa ve İngiltere'ye Montrö'yü tartışırız mesajı gitmiştir. Biz bu açıklamada, Montrö'nün Türkiye'nin tapusu olduğunu anlattık. Bizim gözaltına alınmamız, onlara mesaj olmuştur. Onlar Montrö'nün yeniden düzenlenmesini istiyor çünkü. Şimdi bizi tutuklarlarsa hangi anlama gelecek? Gelin Montrö'yü tartışalım. Tutuklanmamız, tarihi bir hata olur."

NE OLMUŞTU?

Emekli amiraller TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" yanıtı vermesi üzerine kamuoyunda başlayan tartışmalarla ilgili bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride "Türkiye'nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz" denilmişti. Bildiri sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatılmıştı.

10 ESKİ AMİRAL GÖZALTINA ALINMIŞTI

Soruşturma sonrası emekli amiraller Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal dün gözaltına almıştı. Gözaltı gerekçesi 'devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma' olarak açıklandı. 4 emekli amiral ise ileri yaşları gerekçesiyle ifadeye çağrılmıştı.

Montrö Sözleşmesi, Mustafa Şentop, Güncel, Son Dakika

Son Dakika › Güncel › Gözaltındaki Montrö Bildirisi imzacısı 7 amiralin ifadesi bitti: 'Yüce Türk Milleti' eklemesinden haberimiz yok - Son Dakika

Genç kadın ufak bir bitcoin yatırımı ile 3 ayda zengin olduMarkets Pro

Efsane Kelebek %50'ye Varan+Sepette %50'ye Varan İndirimle Morhipo'da!Morhipo

Size özel ilk yıl ücretsiz Axess'e şimdi başvurun!Akbank

Ünlü yorumcudan olay yaratacak sözler: Değiştirilmesi gereken 1 numaralı adam Fatih Terim

Cilt kanserinden yüzünü kaybeden babanın en büyük isteği yürekleri sızlattı

Arda maçın hakemini Yedlin'in vahim görüntüsüyle vurdu: Yer çekiminden olmuş

YORUMLAR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.