Hava Durumu

Hafter güçleri: Havan mermileri taşıyan Türk İHA'sı düşürüldü

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, havan mermileri taşıyan Türkiye'ye ait bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2020 21:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2020 21:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hafter güçleri: Havan mermileri taşıyan Türk İHA'sı düşürüldü

Libya Ulusal Ordusu'ndan (LUO) El Karama operasyon merkezinden yapılan açıklamada, Halife Hafter'in yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu'nun havan mermileri taşıyan Türkiye'ye ait bir İHA'yı düşürüldüğü belirtildi.

'Bu uçuş, ateşkesin ihlalidir'

Açıklamada, "Havan mermileri taşıyan düşmana ait bir Türk İHA'sı düşürüldü. Bu (uçuş) ateşkesin ihlalidir. İHA, 128. Piyade Taburu'na ait Şehit Abdullah el-Utayri Kıtası tarafından vuruldu" ifadelerine yer verildi.​

UMH: Libya Ulusal Ordusu, ateşkesi üzerinden 24 saat geçmeden defalarca ihlal etti

Öte yandan, Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Libya Ulusal Ordusu'nun gece yürürlüğe giren ateşkesi üzerinden 24 saat geçmeden etti defalarca ihlal ettiğini duyurdu. UMH Sözcüsü Muhammed Kanunu, hükümet güçlerinin yürüttüğü Burkan el-Gadab operasyonunun basın merkezinde yayımlanan açıklamasında, Hafter güçlerinin, başkent Trablus'un güneyindeki Salahaddin ve Vadi er-Rabi bölgelerinde ateşkesi defalarca ihlal ettiğini ileri sürdü.

UMH'nin Facebook sayfasından yapılan paylaşımda Libya Ulusal Ordusu'nun, başkent Trablus'un Selahaddin ve Vadi er-Rabi bölgelerinde, 'ateşkesin yürürlüğe girdiği yalnızca birkaç dakika sonra' ihlaller tespit edildiği belirtildi.

'Putin ve Erdoğan Libya'daki krizi çözmeye çalışırken, Mısır, BAE ve Fransa katliamlara karışıyor'

Diğer yandan Libya Devlet Yüksek Konseyi üyesi Belkasım Abdülkadir Debriz, Sputnik'e demecinde LUO'nun 'para için savaştığı, vatanın kendisi için hiçbir şey ifade etmediği ve disiplinsiz yabancı paralı askerlere dayandığı' için ateşkesi ihlal edebileceğini savundu. Debriz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya'daki krizi çözmeye yönelik çabalarken Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'nın 'katliamlara karıştıklarını' ileri sürdü.

12 Ocak itibarıyla Libya'nın Trablus'u da içeren batı kesimlerinde ateşkes uygulayacağını, ilk olarak General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu açıklamıştı. Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed Mismari, ateşkes ilanlarının, bunu karşı tarafın da kabul etmesi halinde uygulamaya koyulacağını belirtmişti.

Bugün ise ülkenin batısını denetimi altında tutan Ulusal Mutabakat Hükümeti de ateşkese uymayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Taraflar, karşılıklı olarak ateşkesin ihlal edilmesi durumunda çok sert karşılık verileceğini duyurmuştu.

Libya'da uygulanmaya başlayan ateşkes, Rusya lideri Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'daki 8 Ocak'taki İstanbul görüşmeleri ardından Libya'daki taraflara ateşkes çağrısı yapmasını izliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.