Hava Durumu

Hangi durumda ve ne zaman psikoloğa gitmeliyiz?

Stresten evlilik sorunlarına, fobilerden zararlı alışkanlıklara kadar birçok nedenden dolayı psikoloğa gidebiliyoruz. Hatta bazı insanlar yalnızca konuşmaya ihtiyaçları olduğu için bile psikoloğa gidiyor. Tüm bunlar bir yana, bazı insanlar ise psikoloğa gitmeyi korkutucu ya da gereksiz buluyor. Ancak bazı durumlarda, psikolojik yardım almak, hayatımıza devam etmemizi kolaylaştırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2020 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hangi durumda ve ne zaman psikoloğa gitmeliyiz?

1- Bağımlılık

Madde, alkol ya da tütün gibi ürünler sorunlarla başa çıkmak için kullanılan kesinlikle yanlış yöntemlerdir. Aynı şey aşırı yemek yemek için de geçerli. Bu gibi bağımlılık içeren davranışlara başladıysanız, sorunlarınızın çözümü için terapiye başlamanızda fayda var.

2- Anksiyete ve stres

İlk buluşma, ödev teslimi ya da patronunuza sunum yapacağınız zamanlar stres yaşamanız alışıldık bir durum. Ancak stresin de aşırısı zarar. Psikologlar, stresle başa çıkmanızı kolaylaştıracak alıştırmalar yapmanıza yardımcı olabilir. Kronik stres ve anksiyete; uykusuzluk, sağlıksız alışkanlıklar, ve depresyon gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Anksiyete her ne kadar sonsuza dek ortadan kalkmasa da terapi desteği alarak onu yönetmeyi öğrenebilirsiniz.

3- Özgüven eksikliği

Bazı durumlarda terapistler hayat koçu gibi davranarak, kişilerin benlik saygısı kazanmasına ve özgüvenlerinin yükselmesine katkıda bulunur. Çoğu insan için bir terapistle konuşmak sorunlarının çözülmesini ve harekete geçmelerini sağlar. Terapistiniz ilerlemenize engel olan düşünceleri keşfetmenize ve atlatmanıza yardımcı olur.

4- Depresyon

Depresyon en sık görülen psikolojik sorunlardan biri. Depresyon insan ilişkilerinizi etkiler, günlük hayatta yapmanız gereken işlerin aksamasına neden olur, umutsuzluk, çaresizlik ve suçluluk duygularını da beraberinde getirir. 2 haftadan uzun süren depresyon belirtiniz varsa mutlaka terapiste görünmelisiniz.

5- Kaybınız varsa

Sevdiğimiz birinin kaybı, üzerimizde ciddi etkiler bırakır. Yas tutmanın herhangi bir süresi yok. Buna insanın zihin gücü karar veriyor diyebiliriz. Ancak yasın uzun sürmesi, mental sağlığınız açısından pek de iyi değil. Bir terapistle kaybınız hakkında konuşmak, hayata yeniden tutunmanıza yardımcı olur.

6- Hastalıklar

Ciddi hastalıklar, öfkeden umutsuzluğa kadar birçok duygunun yoğun yaşanmasına neden olur. Kanser hastaları için terapi bu nedenle önerilir.

7- Fobiler

Doğum korkusu, sosyal fobi ya da örümcekten korkmak gibi fobiler, günlük hayatınızı olumsuz etkiler. Korkuların üstüne gitmek ve bunun için bir terapistten yardım almak oldukça önemli.

8- İlişki sorunları

Aile üyeleri, meslektaşlar, aşk hayatı gibi ilişki üzerine sorunlar yaşamanız, bir şeyleri değiştirmenizin gerekliliğine işaret aslında. Değişmek için terapistten yardım almanız şart. Terapistler tarafsız ve iyi dinleyicilerdir.

9- Uyku sorunları

İnsomnia (uykusuzluk), gündüzleri uykulu, geceleri ise tamamen uyanık kalmanıza neden olur. Bu durum performans düşüklüğü, unutkanlık gibi durumlara da yol açabilir. Genellikle uykusuzluğun altında yatan bir neden vardır. Bilişsel davranışçı terapiler, uykusuzluk için en iyi ilaçsız tedavilerdir.

10- Travma ve stres bozukluğu

Doğal afetler, saldırılar ve kayıplar, travmaya ve travma sonrası stres bozukluğuna neden olur. Travma sonrası stres bozukluğu; geçmişte yaşamanıza, insan ilişkilerinde bozulmalara ve başka birçok soruna neden olur. Çocuklar da dahil olmak üzere tüm insanları etkileyebilir. Psikoterapi bunun için en etkili tedavi yöntemidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.