Hava Durumu

Hayat TV'ye kapatma kararında sürpriz gelişme

RTÜK kanununun 29/3 maddesine göre, "Yurt dışından yayın yapan kanalların lisans alma zorunluluğu" çağrısına uymayan Hayat TV hakkında kapatma kararı verildi. Ancak Hayat TV'nin Mart ayında başvuruda bulunduğunun anlaşılması üzerine devreye RTÜK devreye girdi ve durumu Turksat yetkililerine bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2013 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2013 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hayat TV'ye kapatma kararında sürpriz gelişme

Hayat TV'nin kapatılması kararı konusunda akşam saatlerinde flaş bir gelişme yaşandı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 'lisans başvurusunda bulunmadığından' Hayat TV yayınlarının sona erdirilmesi için Turksat'a yazı yazmıştı ancak devreye televizyonun avukatları girdi. Avukatlar, Hayat TV'nin Mart ayında başvuru yaptığına dair belgeleri RTÜK'e sunuldu. Bunun üzerine RTÜK'ün, Turksat'a ikinci bir yazı yazarak lisans başvurusunda bulunulduğunu bildirdi.

RTÜK'ün doğrudan televizyon kapatma yetkisi yok ancak Kurul kanun uyarınca Turksat'a yazı yazarak, lisansı olmayan ya da başvuruda bulunmamış televizyonların uydudan çıkarılmasını talep ediyor. Kapatma anlamına gelen uydudan çıkarma işlemini Turksat yapıyor. Şimdi RTÜK'ten Turksat'a gönderilen 'Hayat TV'nin lisans başvurusu yazısı ile televizyonun uydudan çıkarılmasının önüne geçebilir.

HAYAT TV'DEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili olarak Hayat TV'den yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verilmişti:

"Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun verdiği ve Türksat’a bildirilen karar uyarınca, Hayat Televizyonu’nun ekranı her an karartılabilir; her an gerçekler derin bir karanlığa gömülebilir. Ekran karartma kararına gerekçe olarak, 6 yıldan fazladır yayında olan kanalımızın “kaçak olduğu”, “lisansı bulunmadığı” iddiaları gündeme getiriliyor."

"İddialar tümüyle asılsızdır, çarpıtmadır. Hayat Televizyonu, 21 Mart 2007’den bu yana uluslararası yayıncılık lisanslarıyla Türksat uyduları üzerinden yayın yapmaktadır. Aynı zamanda, RTÜK lisansı için gerekli tüm başvuruları yapmış olup, lisans başvurusu Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun önündedir. Geçtiğimiz aylarda yapılmış tüm görüşmelere, varılan mutabakatlara ve yasaların gerektirdiği tüm adımlar tarafımızca atılmış olmasına rağmen, şimdi RTÜK tarafından keyfi bir tutum içine girilmiştir. Gezi Parkı’nda başlayan direniş ve halkın yükselen taleplerinin sesi olan Hayat Televizyonu, bu konuda gelen şikayetler ve raporlar gerekçe edilerek RTÜK tarafından incelemeye alınmış ve ekran karartma kararı verilmiştir."

"Gün boyu yaptığımız tüm girişimlere, görüşmelere, makul çözüm bulma çabalarımıza rağmen, somut ve güvenilir bir yanıt alamadık. Son olarak “en geç Cuma saat 12.00’de yayınımızın durdurulacağı” tarafımıza bildirilmiştir. Bu keyfi ve hukuksuz karardan bir an önce vazgeçilmelidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.