Hava Durumu

Helitaksinin Bursa'ya katkısı yadsınamaz

Hayatımızın en önemli parçası ulaşım. Enerji tasarrufu sağlayabilmemiz egzoz gazı üretimi ve egzoz gazı kaynaklı kirliliğin azalması için şehiriçi ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarını kullanmalıyız. Bursa'da toplu taşıma işletmeciliği, ulaşım dendiğinde ise akla ilk gelen isim BURULAŞ...

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2014 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2014 08:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Helitaksinin Bursa'ya katkısı yadsınamaz

BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy'la röportajımızı  helitakside yaptık. Ayaklarını yerden kesiyor, adrenalinin yükseliyor, kalbinin atışıyla birlikte heyecan kaplıyor tüm vücudunu, müthiş bir his. Gökyüzünün mavi büyüsü, Bursa'ya kuşbakışı bakmanın güzelliğiyle birlikte röportaj heyecanım görülmeye değerdi. Helikopterle ilk uçuşum  ama özgürlüğün tadı bu olsa gerek.

Bursa'nın gizli kahramanı olarak öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?

Bursa'da doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Geçmiş yıllarda özel sektörde görev yaptım. 2011 yılında BURULAŞ bünyesinde genel müdürlük görevimi teslim aldım. Bu süre içerisinde pek çok başarılı çalışmalara imza attık.

\"\"

BURULAŞ'ın açılımı ve amacından bahsedelim mi?

BURULAŞ'ın unvan açılımı BURSA ULAŞIM TOPLU TAŞIM İŞLETMECİLİĞİ TURİZM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ'dir. BURULAŞ ilk olarak 1998'de Bursaray markası ile Hafif Raylı Sistemi inşa etmiştir. İlk olarak 2002'de 2 hat halinde 13 istasyon ile hizmete açılan Bursaray bugün 7'si yeraltı olmak üzere 38 istanyonda hizmet vermektedir. 2005'te bütünleşik bilet sistemine geçilmiştir. Böylece araç içinde nakit para akışı sona erdi. 2007 yılında 84 otobüsle lastik tekerlekli araçlarla da hizmet vermeye başladık ve bugün Bursa'nın 7 ilçesinde 325 öz mal 156 kiralık toplam 481 otobüs ile 139 hatta çevreci otobüslerle hizmet vermekteyiz. 2012 ve 2013 yıllarında ise sırasıyla BUDO Bursa deniz otobüslerini, Burulaş Havacılık birimi ile deniz uçağı ve helitaksiyi hizmete alarak İstanbul-Bursa arası ulaşımda hem alternatif oluşturduk hem de konforlu ve rahat ulaşımın adresi olduk. BURULAŞ Havacılık olarak 2 adet deniz uçağı ve helikopter ile hizmet veriyoruz. BUDO olarak 4 adet gemimiz bulunmaktadır. Gemi sayılarımız artmaya devam etmektedir. Bu hizmetlerimiz sayesinde adını sadece Bursa sınırlarında değil çevre il ve Türkiye genelinde duyuran bir ulaşım şirketi olduk.

Belediyecilikte tecrübe ne kadar önemli?

Belediyecilikte tecrübe önemli tabii ki. Ancak öncelikle ihtiyaçlara cevap verebilme yeteneğine sahip olmanız gerekir. Halkın nabzını doğru tespit edip şirket kaynaklarını bu yönde doğru bir şekilde kullanmak gerekiyor. Belediyecilik bunu gerektirir. Biz de belediye iştiraki olarak yatırımlarımız halkın ihtiyacına cevap verecek şekilde kullanmayı hedefliyoruz.   

BURULAŞ HAVACILIK HAFTANIN 7 GÜNÜ HİZMETİNİZDE

BURULAŞ bünyesinde bulunan ulaşım ve taşıma şirketlerinizden bahseder misiniz?

Bünyemizde hafif raylı sistem, İpekböceği, nostaljik tramvay, otobüs, deniz otobüsü, deniz uçağı ve helikopter ile hem şehir içi toplu taşımada hem de şehirler arası ulaşımda hizmet vermekteyiz. Hafif raylı sistemi Bursaray markası ile işletmekteyiz. BURULAŞ Havacılık markası ile deniz uçağı ve helitaksilerimiz işletilmektedir. Havacılık işletmemizde bulunan 18 kişilik deniz uçakları ile %70-80 doluluk oranı ile İstanbul-Bursa arasında karşılıklı günde 3 kez haftanın 7 günü hizmet vermekteyiz. Yine bu birimde helitaksi ile İstanbul-Bursa arası günde iki kez tarifeli seferimiz mevcuttur. Bunlara ek olarak özel kiralamalarımız yapılmaktadır. Hem deniz uçağı hem de helitaksi ile kiralama taleplerine cevap veriyoruz. BUDO markası ile de 4 adet deniz otobüsü işletimi sağlanmaktadır. Yani BURULAŞ çatısı altında çeşitli ulaşım markaları ile kendimize alternatif olmaktayız.

\"\"

Duyduğum kadarıyla BURULAŞ'a çalışmak  için başvuran çok sayıda insan var. Neden sizde? Burulaş'ta çalışmak bir ayrıcalık mıdır?

Ben ayrıcalıklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü her şeyden önce kurumsal bir yapımız var. Buna ek olarak belediyenin en büyük şirketiyiz ve gerçekten faaliyet alanlarımızın zenginliği, başarılarımızın sürekli gündemde olması, dinamik bir yapıya sahip olmamız, yenilikçi ilkelerimiz bizi daima özel kılacaktır.

BURULAŞ'a sizin katkınız ne oldu?

BURULAŞ olarak gerçekten kaliteli bir ekibe sahibim. Burada biz olarak hareket etmekteyiz. Sorunları, varsa talepleri masaya yatırır fikir paylaşımları ile projelerimizi hayata geçiririz. Bu açıdan şanslı olduğumu düşünüyorum. Genç dinamik bir yapı ile inşallah çok daha güzel projelere imza atacağız.

PROJELENDiRMEK BiZiM iSiMiZ

BURULAŞ'la ilgili  ihalelere, projelere hangi kurum karar veriyor?

Tabii ki de Bursa Büyükşehir Belediyesi ve biz. Oluşturduğumuz tüm projelerin belediye tarafından onaylanması halinde hayata geçirebiliyoruz. Belediye üst düzey bürokratları tarafından belirlenmiş bir yönetim kurulumuz var. Alınan tüm kararlar yönetim kurulu tarafından onaylanır veya onaylanmaz. Projelendirmek bizim işimiz.

\"\"

Petder'in en önemli özelliği nedir?

Resmi Gazete’de yayınlanmış bu konuda tek yetkili kurumdur.

Helitaksi'yi projelendirmenizin amacı neydi?

Amaç tabii ki yine hızlı, konforlu ve rahat ulaşım imkanı sunmaktır. Burada önemli bir noktanın altını çizmek istiyorum. Helitaksi ulaşım imkanı olarak pahalı gözükmektedir. Ancak Bursamıza sağladığı katma değerleri göz ardı edemeyiz. Yatırımcıların bu ulaşım imkanı sayesinde Bursa'ya yapmayı planladıkları projeleri hayata geçirmek için neden olabilir. Bunun yanında bir düşünün acil hasta naklinizin yapılması lazım. Bunlar ilk etapta anlaşılamayabilir ancak hepimizin ihtiyacı da olabilir. Yine çeşitli hava sporları ve foto film çekimi yapılması açısından turizmcilerin ilgisini çekmektedir.

Düzenli Helikopter Sistemi’ni ilk defa Bursa'da gerçekleştirmişsiniz. Nasıl oldu bu başarı biraz bahseder misiniz?

Biz BURULAŞ Havacılık birimini 2012 yılında 1 Nisan'da hizmete aldığımız deniz uçağı ile kurduk. Deniz uçağının İstanbul - Bursa arasında talep görmesi bizi bu projeyi de hayata geçirmemize referans oldu. Birbirini tamamlaması gerekiyordu. Bu nedenle bu projeyi hayata koyduk. Projemizde sadece tarifeli sefer değil aynı zamanda özel kiralama ile acil durumlarda ulaşımı sağlamak, hava ambulansı ile hasta nakli, çeşitli hava sporlarının yapılması, foto film çekilmesi gibi birçok sağlık ve sosyal imkanını da Bursa halkının hizmetine sunmuş olduk.

HAVA ARAÇLARIYLA YARIM SAATTE İSTANBUL'DASINIZ

Konforlu, rahat ve çevreci ulaşım nasıl olur?

Dikkat ederseniz sistemimizde çevreye zararlı olabilecek ulaşım araçlarını barındırmamaya çalışıyoruz. Öz mal olan otobüslerimizin çevreci Euro 3-4-5 motorlara sahip olması, buna karşılık özellikle özel halk otobüsleri içinde aksi olanların derhal değiştirilmesi yönünde çalışmalarımız ve denetim ve takiplerimiz çevreci duruşumuzu kanıtlar niteliktedir. Hafif raylı sistem elektrik ile çalışmaktadır.  Otobüsler Avrupa standartlarına göre imal edilmiş, engellilerin kullanımına uygun ve klima donanımına sahip, ülkenin ekonomisine katma değer sağlayan yerli üretim araçlar olup, bakım ve temizlikleri periyodik olarak gerçekleşmektedir. Hava araçları takdir edersiniz ki yarım saatlik bir süre içerisinde sizi İstanbul'a ulaştırabiliyor. Konfor ve rahatlık bu açıdan tartışılamaz.
 

DENiZ UÇAĞININ YENi ROTASI EGE

Ulaşım ve taşıma konusunda yenilikleriniz, halkımıza sürprizleriniz olacak mı?

Belediyecilikte sürprizlerden ziyade halkın ihtiyaçlarına cevap vermek önem arz etmektedir. Biz halkımızın ihtiyaçlarını gördükçe projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Şimdilik deniz uçağının rotasını Ege'ye çevirmek istiyoruz. Bursa'dan İzmir - Alaçatı - Bodrum'a tarifeli sefer planlıyoruz. Yakın zamanda hep birlikte göreceğiz.(Şebnem SAKDER YILMAZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.