Hava Durumu

Her kesime tam kapanma desteği

Erdoğan, esnafa aylık 1000 lira gelir desteğinin 1 ay uzatıldığını, ihtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1.000 liralık yardımın 1.100 liraya çıkartıldığını açıkladı. Erdoğan, imalat sektöründeki küçük işletmelere 5 milyar lira bütçeli yeni bir desteğin başlatıldığını, iş sözleşmelerinin fesih yasağının da uzatıldığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2021 08:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2021 08:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Her kesime tam kapanma desteği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19 salgını nedeniyle yapılacak yeni destek ödemelerinin müjdesini verdi. Erdoğan, dün Elmadağ ilçesinde Makine Kimya Endüstrisi Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Ekinliği ve Ürün Lansmanı'na katıldı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

FESİH YASAĞI UZATILDI: TESKOMB ve Halbank aracılığıyla esnafa kullandırdığımız kredilerin taksit ödemelerini, 1 Temmuz 2021 tarihine kadar erteliyoruz. Ayrıca, TESKOBM kefaletiyle kredi kullanan esnaflarımızdan taksit ödemesi yapamayan 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu, daha sonra tahsil edilmek üzere, TESKOBM tarafından bankaya ödenmiştir. Çek ve senetlerle ilgili bir başka önemli düzenleme de yine Meclis'te uzlaşmayla görüşülüyor. İş sözleşmelerinin fesih yasağı 30 Haziran'a kadar uzatılmıştır.

75 BİN LİRAYA KADAR KREDİ: Diğer yandan, KOSGEB vasıtasıyla, toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatıyoruz. Bu destek öncelikle, Kovid salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yöneliktir. Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecektir. Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere, 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz şekilde bu destekten faydalanacaklardır. Bu sektörlerde şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler 3 Mayıs pazartesi gününden itibaren e-devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapabilirler.

ESNAFA DESTEK UZATILDI: Emeklilerimize 2018 yılında başlattığımız bayram ikramiyesi ödemesinin tutarını 1.000 liradan 1.100 liraya yükseltme kararı almıştık, onunla ilgili düzenleme Meclis'te varılan uzlaşmayla gerçekleştiriliyor. Memur maaşlarını 10 Mayıs itibariyle hesaplara yatırıyoruz. Esnaflarımıza yaptığımız aylık 1.000 lira gelir desteği ile 750 lira ve 500 lira arasındaki kira desteğinin süresini bir ay uzatıyoruz.

DAR GELİRLİ AİLEYE 1100 LİRA: İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1.000 liralık nakdi yardımı 1.100 liraya çıkartarak, yeniden başlatıyoruz. Bunun için 2 milyar 540 milyon liralık bir kaynak tahsis ettik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da, yine ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için 183 milyon lira ilave kaynak gönderdik. Belediyelerimiz başta olmak üzere, çeşitli kurumlarımız da, bu süreçte milletimizi pek çok projeyle desteklemeyi sürdürüyor.

'Kimseye bağımlı olmayacağız'

DÜNYADAKİ TEK YAPI: Savunma sanayimiz içinde MKE'nin ayrı bir yeri vardır. Bugün de kurumumuz, 5,56 milimetreden 203 milimetreye kadar tüm kalibrelerdeki silah ve mühimmatı tek çatı altında üretebilen dünyadaki tek yapıdır. Bu tesisle Türkiye, dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu RDX, HMX ve CMX gibi patlayıcıları üretme imkanına kavuşuyor. Son dönemde yaşadığımız hadiseler ve maruz kaldığımız gizli-açık ambargolar, bu kritik ürünün ülkemizde üretilmesini gerektirmiştir. MKE verdiğimiz talimatla hemen kolları sıvadı. Artık uçak bombalarımızın, mühimmatlarımızın, füzelerimizin ve harp başlıklarımızın patlayıcıları konusunda, hamdolsun, kimseye bağımlı olmayacağız.

Erdoğan, MKE tesisini gezdi, lansmanı yapılan ürünleri inceledi. Erdoğan, daha sonra EZMA'yı uzaktan kumandayla kullandı.

SÜPER LİGE ÇIKTIK: Açılışını yaptığımız tesis sayesinde, ülke olarak yeni nesil patlayıcı üretim kabiliyetinde süper lige çıktık. Bugün ayrıca, fırtına ve panter gibi obüslerimizin sevk sistemi olan modüler barut üretim hatlarımızın açılışını da yapıyoruz. Bu tesiste, yurt dışından temin edilen modüler barut sistemi, artık tamamen yerli imkânlarla üretilecek. Uzaktan kumanda ile insansız çalışabilen ve 27 tane çok zorlu askeri testi başarı ile geçen kısaca E-ZMA denen bu elektrikli zırhlı muharebe aracımız, artık silahlı kuvvetlerimizin emrindedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.