Hava Durumu

Her yıl 3 milyar dolarlık yağlı tohum ithal ediyoruz

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Sincik, ülkedeki yağ açığının kapatılmasına yönelik açıklamalar yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2017 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2017 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Her yıl 3 milyar dolarlık yağlı tohum ithal ediyoruz

Prof. Dr. Mehmet Sincik, yağlı tohumlardan olan soya fasulyesi, ayçiçeği ve kolza gibi ürünlerin daha çok yetiştirilmesi için desteklerin artırılarak yeni tarım alanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi. Türkiye'de yağ açığı olduğuna dikkat çeken Mehmet Sincik, her yıl 3 milyar dolarlık yağlı tohum bitkisinin ithal edildiğini belirterek, "Yağlı tohumlu bitkiler çok fazla su ihtiyacı içindeler. Bu yüzden sulu tarım alanlarının artırılması gerekiyor. Diğer yandan çiftçiye verilen destekler de artırılarak bu ürünlerin ekimi cazip hale getirilebilir" dedi.

ABD ve Güney Amerika ülkelerinden Brezilya ve Arjantin'den yağlı tohumlardan olan soya fasulyesinin ithal edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Sincik, Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığının alınacak köklü tedbirlerle asgariye indirilebileceğinin altını çizdi. Sincik, Türk çiftçisinin kooperatifleşmeye yönelmesi gerektiğine işaret etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.