Hava Durumu

Hollanda Başbakanı'ndan LGBT+ kral ya da kraliçeye destek

Dünya çapında kraliyet ailelerinin özellikle kadın üyelerinin özel hayatı, kiminle nasıl evlendiği, tahta geçme hakkıyla ilgili tartışmalar, 21. yüzyıl gündemini meşgul ederken, Hollanda'da başbakan, LGBT+ kral ya da kraliçeye destek açıkladı. Rutte "Müstakbel kral ya da kraliçe eşcinsel evliliği yapsa da tahtta oturabilir" mesajını verdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2021 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 13:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hollanda Başbakanı'ndan LGBT+ kral ya da kraliçeye destek

Hollanda'da partisi seçimlerden birinci çıkmasına rağmen 210 gündür koalisyon hükümeti kuramadığından başbakanlığı vekaleten devam ettiren Mark Rutte, ülkedeki anayasal monarşi yönetiminde tahta geçişle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kendisinin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nden (VVD) iki milletvekilinin parlamentoya verdiği kraliyet evliliği üzerindeki mevcut kısıtlamaların 2021 normları ve değerleriyle uyuşup uyuşmadığına dair yazılı soru önergesini yanıtlayan Başbakan Rutte, Kraliçe Beatrix'den sonra Kral Willem-Alexander'ın oturduğu tahta 'hemcinsiyle evlenen birinin de geçebileceğini' söyledi.

Aralık ayında 18 yaşına girecek Kral Willem-Alexander'ın en büyük çocuğu Prenses Amalia'nın tahtın varisi konumunda olmasına atıfla, 'bunların teorik durumlar olduğunu, ancak gelecekteki kraliçenin bir kadınla evlenebileceğini' dile getiren Rutte, "Dolayısıyla kabine, halihazırdaki kralın ya da tahtın varisinin hemcinsi bir partnerle evlenmesi halinde tacını bırakması gerektiğini düşünmüyor" dedi.

Hollanda'da 2001'den beri yasal olan eşcinsel evliliklerin kraliyetin en tepesine uygulanamayacağı, zira tahta varis yetiştirmek gerektiği görüşü hakim.

Kabine, eşcinsel evliliğin mümkün olduğunu açıkça belirtse de, aynı cinsiyetten kraliyet evliliğinden örneğin evlat edinme veya sperm bağışçısı yoluyla doğan çocuklar varsa, tahta geçişin nasıl olacağı meçhul.

Hollanda anayasası, kral veya kraliçenin tahtı yalnızca yasal olarak kendi soyundan gelen birine devredebileceğini belirttiğinden, Başbakan, meseleyi "Korkutucu derecede karmaşık" diye niteledi.

Rutte, 'bu aşamada tamamen teorik olsa da, kararın, kraliyet evliliğine onay vermesi gereken parlamentoya bırakılması' tavsiyesinde bulunarak ekledi:

"Eğer o noktaya gelirsek o zaman bu köprüden geçeriz."

Yazın yayımlanan bir kitabın Prenses Amalia'nın eşcinsel evlilik yapması halinde ne olacağı tartışması başlatmasından beri tahtın geleceği mercek altına alınmış durumda.

Kitapta Amalia'nın özel hayatı hakkında spekülasyon yapılmazken, gelecek yıl üniversiteye gidecek olan ve hakkı olan kraliyet gelirini öğrencilik döneminde almayı reddeden Prenses'in yakın gelecekte evlenmeyi planladığına dair herhangi bir işaret de yok.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.