Hava Durumu

Hong Kong'la ilgili tartışmalı güvenlik yasası kabul edildi

Çin hükümetine Hong Kong üzerinde yeni güçler veren tartışmalı bir güvenlik yasası onaylandı. Hong Kong'Un özerk yapısına dair kaygılar ise artıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2020 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2020 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hong Kong'la ilgili tartışmalı güvenlik yasası kabul edildi

Çin hükümetine Hong Kong üzerinde yeni güçler veren tartışmalı bir güvenlik yasası onaylandı. Hong Kong'Un özerk yapısına dair kaygılar ise artıyor.

Yasayla ayrılıkçılık, yıkıcılık ve dış güçlerle işbirliği yapmak suç haline getiriliyor ve protestolarla, ifade özgürlüğü, uygulamada engellenmiş oluyor.

Güvenlik yasası, Hong Kong'ta protestoların giderek artması ve demokrasi yanlısı hareketin büyümesinin ardından kabul edildi.

Bazı eylemciler, yeni yasayla birlikte tutuklanma risklerinin artmasına karşın, yarın İngiltere'den Çin'e devrin, yıldönümünde yapılması planlanan yürüyüşe katılacaklarını söyledi.

Çin henüz yasanın geçtiğini resmen teyit etmedi ve herhangi bir tasarı daha önce kamuoyuyla paylaşılmadı. Dolayısıyla, Hong Kong sakinleri, kendilerinden hangi kurallara uyulmasının beklendiğini, hala net olarak bilmiyor.

Hong Kong 1997 yılında İngiliz denetiminden, Çin'e geri verilmişti, ancak varılan özel bir anlaşma uyarınca Pekin hükümeti 50 yıl boyunca çeşitli hakları garanti edecekti.

Dolayısıyla, yeni yasa uluslararası alanda tepki gördü ve Mayıs ayında Pekin yönetimince duyurulmasından bu yana Hong Kong'ta protesto eylemleriyle karşılandı.

Çin ise yasanın gösterilerle başa çıkabilmek ve istikrarı sağlamak için gerektiğini söylüyor ve eleştirileri içişlerine müdahale olarak görüp, reddediyor.

YENİ YASA NELER ÖNGÖRÜYOR?

BBC'nin edindiği bilgilere göre, yeni yasa, Pekin'deki Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

Yeni yasayla, ayrımcılık, merkezi hükümete karşı yıkıcı faaliyetler, terör ve yabancı ya da dış güçlerle işbirliği suç haline getiriliyor.

Hong Kong'ta kurulacak yeni bir büro ulusal güvenlik dosyalarıyla ilgilenecek, aynı zamanda Hong Kong'taki okullarda ulusal güvenlik eğitimini denetleyecek.

Buna ek olarak, Hong Kong Pekin'in atayacağı bir danışmanla birlikte, yasaları uygulamak için kendi ulusal güvenlik komisyonunu kuracak.

Hong Kong'un lideri, ulusal güvenlik davalarını yargılayacak yargıçları atama yetkisine sahip olacak . Bu düzenleme, yargı bağımsızlığıyla ilgili korkuları artırıyor.

En önemlisi de, yasaların yorumlanması yetkisi Pekin'de olacak. Yasalar Hong Kong hukukuyla çelişirse, Çin yasaları geçerli olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.