Hava Durumu

HSK, Kavala hakkında verilen kararları istedi

Hakim ve Savcılar Kurulu, İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu'na "Acele" notuyla yazı yazarak Osman Kavala hakkında verilen tutuklama kararlarını, iddianame örneğini ve duruşma tutanaklarını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2020 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2020 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
HSK, Kavala hakkında verilen kararları istedi

Gezi davası kapsamında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan ve 2 yıl 4 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Osman Kavala cezaevinden çıkmadan yeniden gözaltına alınmış ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yeniden tutuklanmıştı.

Hakim ve Savcılar Kurulu önceki gün Osman Kavala'nın yargılamasının yapılacağı mahkemeye "Acele" notuyla bir yazı gönderdi.

"TÜM KARARLARI GÖNDERİN"

Yazıda "Yargı bağımsızlığı ve Hakimlik teminatı ilkeleri temelinde; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri, göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir" denildi.

Bu kapsamında HSK, Osman Kavala'nın tutuklanmasına yönelik İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin tutuklama kararı, bu tutuklama kararına yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki başvurusunun tutukluluk halinin devamına ilişkin tüm kararlar (Re'sen ya da talep üzerine değerlendirilen) iddianame ve duruşma zabıtlarının kendilerine gönderilmesini talep etti.

"YÜKSELEMEYECEKLER"

HSK'nın mahkemeye "Acele" olarak gönderdiği talep yazısını değerlendiren Avukat Aslı Kazan, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine ihlal kararı verilmesine sebep olan hakim ve savcılar HSK tarafından buna göre değerlendirilecek. Haklarında yükselme kararı verilmeyecek" dedi.

KAVALA DAVASINDA NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı olaylarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 01 Kasım 2017'de tutuklanan iş insanı Osman Kavala 2 yıl 4 ay tutuklu olarak yargılandıktan sonra İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Şubat tarihinde beraat etti ve tahliye edildi. Tahliye işlemleri devam ederken, 2017'den beri devam eden 15 Temmuz darbeye teşebbüs soruşturması kapsamında cezaevine giden emniyet görevlilerince gözaltına alınan Kavala, "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçundan tutuklanarak yeniden Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu'na gönderildi. Kavala'nın bu dava kapsamında yargılanmasına ise 18 Aralık'ta İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak. Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Aralık 2019'da Osman Kavala'nın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmederek ihlalin ortadan kalkması için derhal tahliye edilmesi çağrısı yapmıştı. AİHM, yetkili mahkemenin karara uymaması üzerine, Osman Kavala kararının uygulanması için denetim süreci başlatmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.