Hava Durumu

İBB 397 taksinin güzergah kullanım izin belgelerini askıya aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), belirlenen şartları uygulamadığı gerekçesiyle 397 taksinin güzergah kullanım izin belgelerini askıya aldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2021 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2021 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İBB 397 taksinin güzergah kullanım izin belgelerini askıya aldı

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün (TUHİM), daha önce belirlenen UKOME şartlarını yerine getirmemeleri nedeniyle 397 aracın güzergah kullanım izin belgelerini askıya aldığı belirtildi.

Vatandaşlar tarafından taksimetrelerin fazla yazmasına ilişkin gelen şikayetlerle ilgili yapılan inceleme sonucunda, söz konusu araçların gerekli taksimetre entegrasyonunu gerçekleştirmediğinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, "İBB, fahiş fiyat, uzun yoldan dolandırma, yolcudan daha fazla ücret alma gibi kronikleşmiş birçok sorunun önüne geçmek için UKOME tarafından daha önce belirlenen şartları uygulamadığı gerekçesiyle ilgili 397 aracın güzergah kullanım izin belgelerini askıya aldı. İlgili araçlara, yasal sorumluluklarını yerine getirmeleri yönünde daha önce uyarı yapıldı. Ancak araçlar, entegrasyonu gerçekleşmeyen taksimetre sistemini kullanmaya devam etti." denildi.

İstanbul'da araçlar için UKOME kararları ile belirlenen ve yerine getirilmesi gereken şartların söz konusu olduğu kaydedilen açıklamada, bu şartların aracın rengi, boyutları (segmenti), ücret tarifesi ve Taksi Yönetim Merkezi cihazı ile entegrasyonunu içerdiği ifade edildi.

Açıklamada, İstanbul Havalimanındaki söz konusu taksilerde İBB tarafından ücretsiz verilen cihazlar ile araç içi kameraların söküldüğü belirtilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

"İstanbul Havalimanında yer almakta olan araçlarda taksimetrelerde gereken entegrasyon gerçekleştirilmedi. Bunun yanı sıra, İBB tarafından tamamen ücretsiz verilen cihazların söküldüğü de tespit edildi. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi ile kurulumu yapılan araç içi kamera sistemlerini de kapsayan sistemlerin söküldüğü tespit edildi.

Ayrıca Taksi Yönetim Merkezi ile entegrasyon yapılmadığı hususu 23.01.2020 tarihinde resmi yazı ile daha sonrasında ise denetim ekiplerince ve İBB tarafından defalarca yapılmış olmasına rağmen herhangi bir ilerleme söz konusu olmadı. Haziran ayı içerisinde, söz konusu alanda faaliyet gösteren taksimetrelerin diğer taksimetrelere göre daha fazla ücret hesapladığı şikayetleri vatandaşlarca İBB'ye ulaşmaya başladı. İBB, bunun üzerine yeniden bir inceleme süreci başlattı. Bu kapsamda ilgili kurum olan Bilim ve Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüğü ile bu başvurular paylaşılarak ilgili taksimetrelerin denetlenmesi istenildi. Bu denetime ek olarak İBB, kendi sistemleri üzerinde de incelemeler başlattı. İnceleme sonucu söz konusu taksimetreleri kullanan araçlardan önemli bir kısmının İBB ruhsat sistemine bu taksimetreyi kullanmaya başlamadan önce kullanmış oldukları bir diğer taksimetreye ilişkin evrakları yükledikleri tespit edildi."

Bu tespitin yapılmasından sonra İBB'nin, ilgili esnafa kısa mesaj (SMS) yoluyla bilgilendirmede bulunulduğu fakat aradan geçen beş güne rağmen 7 gün 24 saat açık olan çevrim içi sistemde herhangi bir esnafın aracında değişiklik yapmadığının gözlemlendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bunun üzerine İBB, Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) 145. maddede tanımlanan, 'E-Tuhim sistemine girilen bilgilerin yanlış veya eksik beyan edilmesi durumunda, bilgiler doğrulanıncaya kadar ilgili izin belgesi askıya alınır' hükmünü devreye soktu. Dolayısıyla UKOME hükmü gereğince TUHİM denetim ekipleri, ilgili 397 aracın güzergah kullanım izin belgeleri askıya aldı. İstanbul halkını ve gelen turistleri mağdur eden bu sorunun çözümü için İBB, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, İstanbul Havaalanı Taksiciler Kooperatifi bir araya gelip, konuyu detaylıca ele alacak, entegrasyon için gereken işlemleri konuşacaklar. İBB yetkilileri, hem İstanbul Taksiciler Esnaf Odası hem de İstanbul Havaalanı Taksiciler Kooperatifi ile bayramdan sonra, pazartesi günü sorunun çözümü için buluşacak."

"Şu anda aktif halde arabalar çalışıyor, bir sıkıntı yok"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyup Aksu ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Havaalanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can ile konuştuğunu ve Can'ın kullandıkları Ntaksi aplikasyonunun İtaksi aplikasyonuna uyarlı olduğunu söylediğini aktardı.

İBB'nin ise Ntaksi aplikasyonunun İtaksi aplikasyonuna uyarlı olmadığını iddia ettiğini ifade eden Aksu, "Uyarlı değil dediği için, uyarlı olmadığı için ruhsatları askıya aldı. Biz konuyu çözdük. Bayram sonuna kadar esnafın mağdur olmaması için büyükşehir belediyesinden rica ettik, ruhsatları aktif hale getirdiler. Şu anda aktif halde arabalar çalışıyor, bir sıkıntı yok. Pazartesi bir araya gelip değerlendireceğiz, gereğini yapacağız." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.