Hava Durumu

İdam yerine 3 metrekare hücre!

Bakanlar Kurulu, darbe girişiminin ardından ilk toplantısında önemli kararlar aldı. ‘Özel yetkili darbe mahkemeleri’ kurulmasının ele alındığı toplantıda darbecilerin 3 metrekarelik hücrelerde, diğer mahkûmların haklarına sahip olmadan cezalandırılması görüşü ağırlık kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2016 06:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2016 06:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İdam yerine 3 metrekare hücre!
15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından ilk Bakanlar Kurulu toplantısı dün yapıldı. Toplantıda bugün yapılacak kritik Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alındıktan sora kesinleştirilecek bir dizi önemli konu ele alındı. Bu kararların bir kısmı,TBMM’de çıkartılacak acil yasalarla hayata geçirilirken, bir kısmı hükümet kararı olarak uygulamaya konulacak.

‘SAVAŞ HUKUKU ESAS’

Darbe girişiminin bundan sonraki süreci, güvenlik önlemleri, yargılama usulleri gibi çok önemli başlıkların ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısında, “Şu anda savaş koşulları hüküm sürüyor, dolayısıyla savaş hukuku esas olmalı” diyen bakanlar da oldu. Darbecilerin yargılanması için özel yetkili mahkemeler kurulması gündeme geldi. Bu mahkemelere özel binalar ve yerler tahsis edilecek, özel yetkili savcı ve hâkimler görev alacak. Bu mahkemeleri ‘savaş-darbe mahkemeleri’ olarak nitelendirenler de oldu. Bu mahkemelerin, yargılama sonrası lağvedilmesine ilişkin hükümlerin de hazırlanacak yasal düzenlemeye konulması ele alındı.

İDAM YERİNE ÖZEL HÜCRE

Toplantıda, bir süreden beri kamuoyunda tartışılan idam cezasının yeniden getirilmesi konusunda da görüşler dile getirildi. Bakanların büyük bölümü, idam cezasının uluslararası anlaşmalar ve ilişkiler açısından doğuracağı sonuçları, çıkartılacak yasanın geriye doğru yürüme güçlüğünü dile getirdiler. İdam cezasına ilişkin düzenleme konusunda karar alınmazken, darbecilerin özel olarak oluşturulacak hücrelerde ömür boyu hapis yatmasının daha büyük ceza olacağı yorumunu yapanlar da oldu. Darbecilerin 3 metrekarelik hücrelerde, yalnız ve diğer mahkûmların sahip olduğu hiçbir hakkı kullanamadan cezalandırılmasının daha doğru olduğu görüşü dile getirildi. Toplantıda darbeciler için özel hapishane inşa edilmesini önerenler de oldu.

GENELKURMAY ŞEHİR DIŞINA

Bakanlar Kurulu’nda ele alınan diğer önemli başlık ise Ankara’nın merkezinde kalan Genelkurmay ile kuvvet komutanlıklarının merkezlerinin şehir dışına taşınması oldu. Bu tür olaylarda, bu komutanlıkların şehir merkezinde olmasının sivil halk için ciddi tehdit oluşturduğu, bu binaların korunmasıyla ilgili de gerekli önlemlerin alınamadığı ifade edildi.

Toplantıda, askeri kurumlar ve askeri okullarla ilgili olarak radikal kararlar alınması konuşuldu. Halen bu okulda eğitim gören öğrencilerin Fethullah Gülen Cemaati’yle olan bağının ortaya çıkartılması gibi bir dizi kararlar da uygulamaya konulacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.