Hava Durumu

İdrar yolu enfeksiyonu adeti geciktirir mi?

Üreme döneminde ve herhangi bir sağlık problemi olmayan her kadın 28 günde bir tekrar eden menstural döngüyü yaşar. Ancak bu dönem bazı kadınlarda daha erken bazıların da ise daha geç yaşanabilmektedir. Bazen idrar yollarındaki bazı sorunlar menstural döngüde bazı sorunlara neden olabilir. Peki idrar yolu enfeksiyonu adeti geciktirir mi? İdrar yollarındaki enfeksiyon adet düzensizliği yapar mı?

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2021 22:35
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2021 22:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İdrar yolu enfeksiyonu adeti geciktirir mi?

Adet gecikmesi en çok görülen adet düzensizliği biçimlerinden biridir. İdrar yolları enfeksiyonları da zaman zaman adet düzensizliği yapabilmektedir. Zamanında tedavi adımlarının atılması için âdet kanaması ile ilgili doğru bilgilere sahip olmak, adet gecikmesine yol açabilecek nedenleri çok önemlidir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU ADETİ GECİKTİR Mİ?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar kesesi ve idrar çıkış tüpleri Escherichia coli bakterisi tarafından istila edildiğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. İdrar yolu enfeksiyonları alt idrar yolu iltihabı ve üst idrar yolu iltihabı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Üst idrar yollarında böbrekler, mesane ve üreter bulunur. Burada gerçekleşen bir enfeksiyon adet döngüsünü etkilemeyecektir.

Alt idrar yollarında ise daha sık iltihaplanma görülür ve bu iltihaplanma sık sık tekrarlayabilir. Alt idrar yolu enfeksiyonu cinsel ilişki sırasında yanma, adet öncesi ve sonrasında sancılanmalara, adet gecikmesine sebep olabilir. Yani idrar yolu iltihabı adeti etkiler mi ve idrar yollarındaki enfeksiyon adet düzensizliği yapar mı sorularının cevabı eğer iltihap alt idrar yolunda gerçekleştiyse evet olarak verilebilir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU REGL KANAMASINI ARTIRIR MI?

İdrar yolu enfeksiyonunun regl kanamasını arttırıp azalttığı hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak idrar yolu iltihabı da bir enfeksiyondur ve enfeksiyonlar zaman zaman anormal düzeyde kanamalara, regl döneminde olunmamasına rağmen yaşanacak bazı kanamalara sebep olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun regl kanamasını arttırdığına dair bir kanıt bulunmasa da regl sürecinin daha ağrılı geçmesine sebep olduğu doğrudur. Enfeksiyon sebepli kullanılan antibiyotikler ise adet sürecinde gecikmelere ya da kesilmelere sebep olabilmektedir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU GEBE KALMAYA ENGEL OLUR MU?

İdrar yolu enfeksiyonları hamile kalmaya engel değildir. Ancak enfeksiyon cinsel birleşmenin daha ağrılı geçmesine sebep olabilir ve gebelik sürecinde bebek için tehlike arz edebilir. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları hem anne hem de bebek için bazı risklere sebep olabilir.

Hamilelikte ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonlarının bazı sebepleri olabilir. Hormonlardaki değişimler, vücut direncinin düşüşü, rahmin büyümesi sonucu mesaneye baskı yapması gibi sebepler idrar yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hamilelik sürecinde görülen idrar yolu enfeksiyonları, normalde görülen idrar yolu enfeksiyonları ile aynı belirtilere sahiptir. Gebelik sürecinde farklı olan bazı noktalar vardır ve gebeye antibiyotik önerilmemesi bu farkların başında gelir. Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları semptomları görülürse en kısa zamanda bir doktora başvurulmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri şunlardır;

Sık sık idrara çıkma isteği

İdrar yaparken ağrı

İdrarda görünen kan

Kasıklarda ağrı ve kramp

Cinsel ilişki sırasında ağrı

Terleme

Ateş

İdrar kaçırma

İdrar miktarında artma ya da azalma

Mesanede ağrı, baskı veya hassasiyet hissi

İdrar yolu enfeksiyonu ile böbrek enfeksiyonu da geliştiyse sırtta ağrı ve titreme

Mide bulantısı

Kusma

İdrar yolu enfeksiyonu eğer zamanında tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonlarına sebep olabilir. Böbrek enfeksiyonlarının oluşumu sonucunda ise erken doğumlar ve düşükler görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonu tek başına ise bebeğe herhangi bir zarar vermeyecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.