Hava Durumu

İklimlendirmede hedef 6 milyar dolar

İklimlendirme sektörü 2021 yıl sonu hedefi olan 5 milyar dolarlık ihracatı ekim ayı itibarıyla aştı. Sektörün yeni hedefi 6 milyar dolar.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2021 09:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2021 09:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İklimlendirmede hedef 6 milyar dolar

Türkiye, pandemi şartlarına rağmen ihracatını hız kesmeden sürdürüyor. Son olarak Türk iklimlendirme sektörü, 2021 yılının başında yıl sonu için hedef olarak koyduğu 5 milyar dolarlık ihracat hedefini ekim ayı itibarıyla 5 milyar 65 milyon dolarlık büyüklük ile aştı. Sektörün ihracatının yıl sonunda 6 milyar doları geçmesi öngörülüyor.

Sektörün ihracatı, 2020 Ekim ayına göre yüzde 35.6 oranında artarken 2021 yılbaşından bu yana Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 2.8 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin ocak-eylül arasında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83.4 iken aynı aylar arasında iklimlendirme sektörünün ihracatının ithalatı karşılama oranı ise yüzde 96.1'e yükseldi.

Tüm alt ürün gruplarında ihracatını artıran Türk iklimlendirme sektörü Ocak-Ekim 2021 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, ısıtma sistem ve elemanları alt sektöründe yüzde 40.2, soğutma sistem ve elemanları alt sektöründe yüzde 31.5, klima sistem ve elemanlarında yüzde 24, tesisat sistem ve elemanlarında yüzde 33.3, havalandırma sistem ve elemanlarında ise yüzde 48.9, yalıtım malzemelerinde ise yüzde 46.3 ihracat artışı sağladı. Ocak-ekim dönemi içerisinde ihracatın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Romanya oldu.

Firmalar atakta

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, sektör firmalarının tüm coğrafyalarda ciddi ihracat atağında olduğunu ifade etti. İklimlendirme sektörü olarak 2021 yıl sonu için belirledikleri 5 milyar dolarlık ihracat hedefinin aşıldığını söyleyen Şanal, şöyle konuştu: "Hedefimiz olan 5 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü 2021 Ekim ayı itibarıyla aştık. Yıl sonunu 6 milyar doları aşan bir seviyede kapatacağımızı öngörüyoruz. Türk iklimlendirme sektörü tüm paydaşları ile hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. Hemen hemen dünyanın her coğrafyasında yaptığımız yoğun mesainin karşılığını alıyoruz. İSİB olarak Türkiye ve dünyada yapılan en önemli fuarlarda ihracatçı şirketlerimize destek olmak adına info stantlar kuruyor, ticari heyetler ve reklam kampanyaları düzenliyoruz. Gelecek yıl Türkiye'nin partner ülke olarak yer alacağı MCE Mostra Convegno Expocomfort Fuarı içinde ciddi çalışmalar içindeyiz. İhracatçılarımız için bu fuarın Ülkemiz ürünlerinin satış ve pazarlama ayağında önemli bir katma değer sağlayacağını düşünüyorum."

Taze hava odaklı ürünler öne çıkıyor

Kovid-19 salgınıyla birlikte yıldızı parlayan iklimlendirme sektöründe taze hava odaklı ürünler yükselişe geçti.

Özellikle bu dönemde kapalı ortamlarda taze hava ve iç hava kalitesinin önemli ön plana çıktı. İklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren firmalar, bu doğrultuda yeni ürünler geliştirirken, taze hava odaklı ürünlere yöneldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.