Hava Durumu

İncirlik Üssü ABD kullanımına kapatılır mı? Uzman isim cevapladı!

CNN TÜRK ekranlarında Başak Şengül'ün moderatörlüğünde yayınlayan Akıl Çemberi programına konuk olan Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, İncirlik Üssü'yle ilgili değerlendirmede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2021 22:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2021 22:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İncirlik Üssü ABD kullanımına kapatılır mı? Uzman isim cevapladı!

Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar'ın açıklaması şu şekilde;

Normalde biliyorsunuz, bu Adana'daki İncirlik Üssü'nde bir yanlış bilgi vardı. Buranın kurulması ile ilgili karar biz NATO'ya girdikten sonra söylendi diye bir tabir vardır aslında 2. Dünya Savaşı'nda da bir konferansta alınıyor. Stalin Churchill ve ABD başkanlarının buluştuğu ortamda bir sonra yapılacak müdahaleyle ilgili Adana'da bir üs kurulması kararı o tarihte alınıyor. Türkiye'ye ABD'li istihkam taburu geliyor ve ABD'li taburunun marifetiyle bu üs açılıyor. Aslında tarihi kuruluşuna baktığınızda 2. Dünya Savaşı'na denk gelen bir üs. O zamanda önemi neyse şu anda önemi aynı. Hiç değişmedi. Önemini hiçbir şekilde yitirmiş değil.

Ben İncirlik Üssü'nün kuruluşundaki ana anlaşma neydi, onun bir adını koyarak söyleyelim. O anlaşmanın adı Savunma ve Ekonomik işbirliği. Kiminle, ABD ile. Bu anlaşmanın içeriğini okuyacak olursak. Başlangıç olarak herkes şunu söyler; Türkiye'nin savunma sanayisinin güçlendirilmesi, savunma işbirliğinin artırılması ve Türkiye'nin ekonomik olarak büyümesine katkı sunulması için bir anlaşma imzalanıyor. Anlaşmanın içeriği bu. Yaşanacak sorunlarda ABD çözmek için gayret göstereceğini söylüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.