Hava Durumu

İnegöl karpuzu Diyarbakır'a rakip

Bursa'nın İnegöl ilçesi karpuzuyla meşhur Adana ve Diyarbakır'a rakip oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2013 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2013 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İnegöl karpuzu Diyarbakır'a rakip

Kooperatifler, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası'nın tavsiyelerini değerlendiren İnegöllü çiftçiler farklı ürünlere yönelirken, İnegöl'e bağlı Şipali köyünde bir çiftçi ektiği karpuzları Adana karpuzuyla neredeyse aynı zamanda hasada başlayacak. 35 dönüm karpuz eken Nihat Tozduman, bir hafta sonra başlayacağı İnegöl’e göre erken karpuz hasadında 200 tona yakın rekolte beklediğini söyledi. İnegöl'de örtü altı karpuz yetiştiren tek çiftçi olduğunu söyleyen Tozduman, Adana usulü karpuzu İnegöl'de yetiştirmenin sevincini yaşadığını söyledi.

Tozduman, "İnegöl'de ilk örtü altı karpuz yetiştiriciliğine merak saldım. 12 Nisan 2013 tarihinde 35 dönümlük tarlama karpuz ektim. Adana usulü karpuz üretimi yapıyoruz. Çocukluktan bu yana çiftçiyim, ama aslında ayçekirdeği yetiştiricisiyim. Karpuz fideleri örtü altına dikildi. Mayıs ayında örtüleri kaldırdık. Açık alanda şu an güneş ışınları ile besleniyor" dedi.
İnegöl’e has yerli karpuz ile Adana yöresinde yetiştirilen çizgili karpuz çeşidini ektiklerini kaydeden Tozduman,

"Geçen yıl deneme maksadıyla ufak bir alana ekim yaptım. Halkımız bu iki çeşidi de çok beğendi. Bu yüzden bu sene daha çok ektim. Siyah karpuzun tadı biraz daha farklı oluyor" diye konuştu.
Dönümden ortalama 6-8 ton arasında mahsul alındığını anlatan Tozduman, "Bu yıl 200 tona yakın karpuz almayı hedefliyoruz. Ayçekirdeğine ve diğer ürünlere nazaran karpuz yetiştirmek daha zordur. Devamlı ilgi ve alaka isteyen üründür. Getirisi daha fazla. Tarlada teslim kilosu 50 kuruştan satılacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, "Ürün çeşitliliği çok önemlidir. Bu çiftçimiz bunu başardı. Tarımda kalitenin artması için çiftçilerimize tavsiyelerde bulunuyoruz. Bu çiftçimizin başarılı bir ürün yetiştirmesi kıvanç verici. Adana karpuzu ile aynı anda hasat edilmesi mühim. Diğer çiftçilerimizin de bunu örnek alması gerekiyor" dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.