Hava Durumu

İnsan ömrü 3 ayda bir uzuyor

İngiliz biyolog Andrew Steele uzun yaşamanın sırlarını anlatan bir kitap kaleme aldı. Kitaba göre, insan ömrü 1840'tan bu yana her 3 ayda bir uzuyor. İngiliz yazara göre, biyogerontoloji yaşamı uzatmak için umut vaat ediyor. Bazı ilaçların gelecekte ömrümüzü uzatmaya yarayacağını düşünen Steele, az yemek yemenin de yaşlanmayı geciktirdiğini söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 08:57
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 08:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İnsan ömrü 3 ayda bir uzuyor

1840 yılından bu yana ömrümüz uzuyor

Bundan yaklaşık 200 yıl önce; 1800'de 40 yaşındaki bir kişinin her an ölmesi beklenebilirdi. İnsan ömrü 1840 yılından bu yana her üç ayda bir uzuyor. Üstelik sadece zengin ülkelerde değil. Bugün, dünya nüfusunun yüzde 90'ında ömür ortalaması 60 yaş. 2050'ye gelindiğinde her altı ülkeden birinde ömür ortalamasının 60 yaşı geçmesi bekleniyor.

Öte yandan ölüm riskimiz her sekiz yılda bir ikiye katlanıyor. 30 yaşındayken bir sonraki yıl ölüm riski binde birken, 80 yaşındayken bu risk 20'de bire çıkıyor. İngiliz biyolog Andrew Steele, bir sonraki çağda insanların bir asrı devirmesinin normal hale geleceğini açıkladı.

Andrew Steele, biyogerontoloji biliminin ömrü uzatmada büyük faydaları olabileceğini söylüyor. Steele'ye göre diyabet ilacı olan metformin, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabiliyor. Ancak doktor tarafından güvenilir bir şekilde reçete edilmesi gerekiyor. Ayrıca konu hakkında yeterli deney de yapılması lazım.

Kanser için kullanılan bir ilaç olan rapamisinin yaşlılığın önlenmesine yardımcı olabileceği de düşünülüyor.

Yaşlılığın gecikmesinde kullanılabilecek bir diğer yöntem ise; senolitik olarak adlandırılan ve yıllar geçtikçe vücudumuzda biriken eski ve zararlı hücreleri öldüren tedaviler.

Elbette bu yöntemlerin hepsi geleceğe yönelik beklentiler.

Daha az yemek de yaşlanmayı yavaşlattı

1930'larda fareler üzerinde bir dizi deney yapıldı. Bu deneyler, beslenme kısıtlamasının ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. İstediklerini yemelerine izin verilen fareler daha genç yaşta öldü.

Diyet uygulanan ve az yiyen fareler ise daha sağlıklıydılar ve yaşlanma süreçleri yavaşladı.

Bu durumun insanlar için de geçerli olduğuna dair çok fazla kanıt var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.