Hava Durumu

İnsani yardım kuruluşlarından BMGK'ya pandemi eleştirisi

Dünyanın önde gelen bazı insani yardım kuruluşları ortak bildiri yayınlayarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) Covid-19 pandemisi karşısında 'felç 'olmakla eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2020 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2020 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İnsani yardım kuruluşlarından BMGK'ya pandemi eleştirisi

Uluslararası Kurtarma Komitesi, Uluslararası Kriz Grubu, CARE USA ve Save the Children insani yardım kuruluşları salı günü ortak bir açıklama yaptı.

Grup adına konuşan Uluslararası Kurtarma Komitesi (International Rescue Committee) Genel Direktörü David Miliband, "Güvenlik Konseyi'nin Covid-19 salgını karşısında felç olması utanç verici. Bu, aynı zamanda milyonlarca insan için anlaşılmaz bir duru." ifadesinde bulundu.

Yardım kuruluşları, Konsey'i BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in küresel ateşkes çağrısını destekleyecek bir karar üzerinde anlaşamamakla ve dolayısıyla dünyaya yeni tip koronavirüs pandemisiyle mücadele etmeye odaklanma imkanı tanımamakla suçladı.

Uluslararası Kriz Grubu: ABD ve Çin liderlik gösteremedi

Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group) CEO'su Rob Malley, ABD ve Çin'e Konsey müzakerelerinde dünyada şiddetin azalması için doğrudan bir çağrı yapmak yerine birbirlerini suçlamayı seçtikleri eleştirisini dile getirdi.

Malley, "Ne Washington ne de Pekin, küresel bir kriz sırasında BM'de liderlik göstermeye muktedir ya da istekli görünüyor" ifadesinde bulundu.

BMGK Covid-19 karar tasarısı DSÖ tartışmaları yüzünden tıkanmıştı

15 üyeli BMGK yeni tip koronavirüs pandemisi karşında ilk kez 9 Nisan'da video konferans yoluyla toplandı.

Genel Sekreter Antonio Guterres'in salgının uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği ve 2. Dünya Savaşı'ndan beri en zorlu kriz olduğu uyarılarına rağmen, uluslararası barış ve güvenliği korumakla yükümlü BM Güvenlik Konseyi, uzun bir süre Covid-19 konusunda adım atmamıştı.

Konsey, Fransa'nın sunduğu Covid-19 salgınıyla mücadele için 90 gün boyunca küresel ateşkes tasarısı görüşmelerinde ABD ve Çin'in Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tartışmaları nedeniyle kilitlenmişti.

ABD, Çin'in tasarıya DSÖ referans isteğini kabul etmezken, daha fazla şeffaflık talep etmişti.

BMGK'nin 6 haftadan uzun süredir müzakere ettiği Covid-19 karar tasarısı, DSÖ tartışmaları yüzünden tıkandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.