Hava Durumu

Instagram ekonomiye kadın iş gücü kazandırıyor

Fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, girişimciliğe soyunan kadınlar için ticarete açılan kapı oldu.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2016 09:26
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2016 09:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Instagram ekonomiye kadın iş gücü kazandırıyor
İnternetin yaygınlaşmasıyla giderek önem kazanan iş modellerinin başında gelen e-ticaret, kadın girişimciler için de yeni bir iş modeli haline geldi. İş hayatında aradığını bulamayan ya da hobilerini işe dönüştürmek isteyen bazı kadınlar, evlerinde ya da atölyelerinde ürettiği ürünleri teknoloji sayesinde alıcılarla buluştururken, geleneksel ticareti de internet ortamına taşıyor.Girişimci kadınlar, görsel açıdan kuvvetli çikolatadan pastaya, kozmetikten organik ürüne, ayakkabıdan giyime, takıdan kulaklığa, dekoratif ürünlerden oyuncağa evde ya da atölyelerinde ürettikleri ürünlerin satışı için son yılların gözde sosyal ağı Instagram'a yöneliyor.

Özel ev yapımı çikolatalarını Instagram'da "choc_choc_choco" markasıyla satışa sunan Gözde Kristal, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra 6 yıl süreyle uluslararası ajanslarda çalıştığını, daha sonra bu işi bırakıp büyük ilgi duyduğu çikolataya yönelmeye karar verdiğini söyledi.
Butik çikolata yapımı konusunda eğitim aldığını belirten Kristal, yaptığı çikolataları geniş kitlelere ulaştırmada Instagram'ın çok önemli bir mecra olduğunu vurguladı.

Kızı için doğum günü pastası yaptıktan sonra bu konuda eğitim almaya karar veren Arzu Gençoğlu da "Arzunun pasta günlüğü" adıyla evde yaptığı butik pastaları 4 yıldır Instagram üzerinden satışa sunuyor. Pastacılık konusunda eğitim de veren Gençoğlu, "Hayalim, hem parti evi hem de eğitim verebileceğim bir mekan açmak." dedi.
Ayakkabı siparişine yetişemeyince atölye kurdu

Tekstil ve tasarım okumasına karşın ayakkabı tasarımına yönelen Pelin Özfırıncı ise ilk ayakkabı siparişlerini sosyal medya hesapları üzerinden almaya başladı. Sipariş sayısının artmasıyla tasarım atölyesi kurmaya karar veren Özfırıncı, "Pelin'in Ayakkabıları" adıyla e-ticarete de yöneldi. 

e-ticaret şirketi IdeaSoft'un Genel Müdürü Seyhun Özkara, yaptıkları araştırmaların Instagram'ın kadın girişimci sayısını 4 kat artırdığını ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Instagram, kuruluşundan sonra e-ticaret için çok önemli bir platform haline geldi. Instagram ile başlayıp bugün 3-5 fiziki mağazaya ulaşmış ve kendi alanında çok başarılı olmuş örnekler de söz konusu. Sosyal medya hesabı üzerinden siparişe başlayan ve işlerini büyüterek e-ticarete yönelen birçok kadın girişimci örneği var."

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar da internet kullanıcılarının yüzde 20'sinin Instagram'da olduğunu, 16-24 yaş arasında değişen aylık 300 milyon kullanıcısıyla özellikle mobil kullanıcılar arasında hızla yaygınlaşan Instagram'ın, ucuz ve kullanım kolaylığının yanı sıra marka bilinirliğine de katkı sağladığını kaydetti.
Kadın girişimcilerin sayısının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her geçen gün arttığını, bu artışın bir bölümünü sosyal medya üzerinde kendine iş alanı açmış kadınların oluşturduğunu belirten Oktar, "Home office, son yıllarda tüm dünyada oldukça yaygın olan bir çalışma sistemi. İnsanlar bu sayede çalışma ortamlarını özgürce seçebiliyor. Instagram üzerinden ticaret yapan ev kadınları için de aynı ifadeyi kullanabiliriz. Bu sayede kendilerini özgürce ifade edebildikleri bir sanal ortam yaratmış oluyor." şeklinde konuştu. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.