Hava Durumu

İnternetten alışveriş yapanlara önemli uyarı!

İnternette ne yaparsak güvende oluruz, nelere dikkat etmemiz gerekir, bu soruların cevaplarını beraber gözden geçirelim.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2020 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2020 09:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İnternetten alışveriş yapanlara önemli uyarı!

İnternet insanların hizmetine sunulması ile beraber aynı anda büyük bir hırsızlık daha doğrusu siber suç kavramı da hayatımıza girdi. İnternet üzerinden yapılan her işlemde her hareket art niyetli siber zorbalar kişisel bilgileri ile beraber yaptığınız kartlı işlemlerde kart bilgilerinin de çalınma olasılığını doğurdu. Peki güvenli internet için ne yapmalıyız?

Online alışveriş yapmayanımız yoktur. Bu hizmetten sağlıklı daha doğrusu güvenli bir şekilde yararlanmak için öncelikle tavsiyemiz kesinlikle http ile başlayan sitelerden alışveriş yapmayın, alışveriş yapacağınız site adresi htttpS ile başlamalı bu S takası Secure yani güvenli alışveriş yapabileceğiniz anlamına geliyor.

Bu sitelerde bilgileriniz güvenli, şifreli bağlantılar ile üçüncü kişiler ile paylaşılmayarak güvenli bir alışveriş yapmanızı sağlar.

Herkese açık bir WiFi bağlantısı kullanarak yani halka açık internet ağları kesinlikle güvenli değildir. Bu yüzden özellikle bu bağlantıyı kullanıyorsanız kesinlikle alışveriş yapmayınız, kişisel bilgileriniz internette ne yaptığınızın dışında kart bilgileriniz dahi çalınabilir. Bu eksiklik konusunda uzmanlar hala bir çözüm bulamamış durumda.

İnternet güvenlik yazılımları her ne kadar her tehlikeyi önlemese de bilgisayarınızın güvenliği için büyük önem taşıyor. Virüs programlarından en etkili şekilde verim almak istiyorsanız mutlaka programı güncel tutmalısınız. Dolayısıyla güncellemelerini aksatmadan düzenli bir şekilde yapmalısınız.

Bir diğer tehlikeli durum ise Keyloger. Keyloger casus yazılımı klavyede yaptığınız her işlemi karşı tarafa aktarır. Genellikle online oyun oynayanların başına gelen olay için tanımadığınız kişilerden gelen dosyaları indirmemeniz gerekir.

Genellikle dosya içine sıkıştırılan bu keylogerlar özellikle bir virüs programınız yoksa ki bazı virüs programları dahi yakalayamayabiliyor bilgisayarınıza geçtiği anda tüm yapacağınız işlemlerin izlenmesine yol açar. Bu yüzden kesinlikle tanımadığınız kişilerden gelen dosya veya linkleri açmamanız gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.