Hava Durumu

İpek böcekçiliğine ilgi azalıyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde ipek böcekçiliğine ilgi gün geçtikçe azalıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2015 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2015 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İpek böcekçiliğine ilgi azalıyor
Türkiye genelinde damızlık ipek böceği yetiştiren üç köyden biri olan İnegöl'e bağlı İhsaniye Mahallesi'nde hasat, sancılı bir şekilde sona erdi. Geçtiğimiz yıllarda 10 hanenin yaptığı ipek böceğini, bu yıl sadece dört aile üretiyor. Erkeklerin ilgilenmediği bu üretimi kadınlar üstlenirken, destek verilmediğini öne süren üreticiler, ipek böcekçiliğinin mahallede yok olmaya yüz tuttuğunu savundu. Elbirliği ile dallardan kozayı ayırma işlemlerini tamamlayan kadınlar, elde edilen 500 kilo kozayı Koza Birlik yetkililerine teslim etti.

DEDE MESLEĞİNDE SONA GELİNDİ

Damızlık ipek böcekçiliği yapan kadınlardan Birgül Özgar, “Mahallemiz kurulduğundan beri ipek böcekçiliği yapılıyor. Dedelerimizden gördük ve yaptık. Bu sene de komşular yaptı. Kazancı güzel bir ürün. Mahallemizde geçtiğimiz yıllarda 10 aile yapıyordu. Şimdi ise bu sayısı 4’e düştü. Mayıs ayı ile birlikte çalışmalar başlıyor ve 40 günde hasadı oluyor. Eskiden mahallemizde ikamet eden herkes bunu yapıyordu" dedi.

İpek böceği rekoltesinin bu sene 500 kilo olduğunu ifade eden İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek, "Kalite de çok iyi. Yüzde iki oranında ancak firemiz vardır. İnegöl’de bir tek bizim köyümüzde ipek böcekçiliği yapılıyor. 2012 yılında eski Kaymakamımız Aziz İnci tarafından proje geliştirilmişti. O kapsamda 2000 fidan dikimi yapmıştık. O projeyi faaliyete geçiremedik. Mahalle olduktan sonra proje tamamen durdu. Büyükşehir Belediyemizden bu konuyla ilgili destek bekliyoruz. 20 dekarlık alanda dikili olan dut fidanlarının kurumuş olması, bakımsız kalması sonucunda sorunumuz büyüdü. Bir an önce buradaki bahçelerimizi canlandırmamız lazım" diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bildirmelerine rağmen hala bu konuyla alakalı çalışmanın yürütülmediğini savunan Muhtar Çiçek, "Destek alamazsak bu iş burada bitecek. Yok olma aşamasına geldi. Bursa İpekçilik şehri. Bursa’da ipek böceği adıyla tramvaylar yaptılar. Bir ismi üretimde de yaşatmak lazım. Tramvaya ipek Böceği adını veriyorsan, burada da üretimini sağlamak gerekiyor. Destek alırsak üretimde sorun yaşamayız. 4 kişilik bir ailenin 100 kiloluk koza üretebiliyor. 40 gün içerisinde 100 kilo koza üreten bir aile ise 5 bin 500 lira para kazanıyor" ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.