Hava Durumu

İran'ın Çılgın Planı

İran'ın Tahran'a uygulanan ekonomik yaptırımlara son verilmesini sağlamak amacıyla Hürmüz Boğazı'nı kapatmak ve denizden petrol ihracatını engellemek için bir "çevre felaketi" planladığı öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2012 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2012 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İran'ın Çılgın Planı

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi'nin planladığı "Çamurlu Su" kod adlı operasyon kapsamında İran'ın bir petrol tankerini Hürmüz'ün kayalıklarına "bindirmesi" öngörülüyor.

Reuters'ın aktardığına göre, Der Spiegel'in haberinde, "Amaç çevre kirliliği yaratarak deniz ticaretini önlemek, İran'a düşman olan komşu Arap ülkelerini cezalandırmak ve Batı'yı kapsamlı bir deniz temizleme operasyonu yapmaya zorlamak. Böylece Tahran'a uygulanan yaptırımların da askıya alınabileceği umuluyor" denildi.

Haberde, "Çevrenin temizlenmesi sadece İranlı yetkililerin teknik desteği ile mümkün olacaktır. Bu da ambargonun en azından geçici olarak kaldırılması anlamına gelecek. Hatta bir kısmı Devrim Muhafızları'na ait bazı İranlı şirketler bundan kâr bile sağlayabilir" ifadeleri kullanıldı.

Der Spiegel haber için bir kaynak belirtmedi ancak Batılı istihbarat kurumlarının planı incelemekte olduğunu bildirdi. Planın uygulamaya konması için İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayından geçmesi gerektiği vurgulandı.

İran ekonomisi son yıllarda Batı'nın ekonomik yaptırımları nedeniyle dar boğazda. Hatta Uluslararası Enerji Kurumu (UEK) tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan raporda İran'ın günlük petrol ihracatının 2.2 milyon varilden, 860 bin varile düştüğü öne sürüldü. Tahran daha sonra bu raporu yalanladı.

Deniz yoluyla yapılan petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 40'ı Hürmüz Boğazı üzerinden yapılıyor. İran daha önce de İsrail ya da ABD, nükleer tesislerine saldırırsa Boğaz'daki trafiği engelleme tehdidinde bulunmuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.