Hava Durumu

İş birliği sonuç verdi! 2 bin 765 olay...

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında parmak izi paylaşımı sayesinde 2 bin 765 faili meçhul olay aydınlatıldı. Ayrıca FETÖ, PKK terör örgütlerine ait örgütsel materyallerden elde edilen 15 binden fazla parmak izi de emniyet ve jandarmanın ortak parmak izi sistemine kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2019 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2019 09:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İş birliği sonuç verdi! 2 bin 765 olay...

Parmak izi faaliyetlerinin etkin ve verimli şekilde yürütülmesini sağlamak ve zaman kaybını önlemek amacıyla, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı ile geçen yıl Jandarma Genel Komutanlığı, Otomatik Parmak İzi ve Avuç İzi Teşhis Sistemi (OPTES) ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi'nden (APFIS) karşılıklı parmak izi sorgulanmasına dair protokol imzalandı. İki kurumun sistemlerindeki parmak izlerini karşılıklı birbirine açmasıyla birçok faili meçhul olay da çözüme kavuştu. Emniyet ve jandarmanın parmak izi paylaşımı sayesinde, 231 PKK, 61 FETÖ, 62 öldürme, 145 uyuşturucu, bin 685 hırsızlık olayı, 581 diğer olaylar olmak üzere son 3 ayda toplam 2 bin 765 faili meçhul olay aydınlatıldı. Bu olaylarda alınan 7 bin 844 parmak izi ise 3 bin 687 farklı kişi ile irtibatlandırıldı.

15 BİNDEN FAZLA PARMAK İZİ SİSTEME KAYDEDİLDİ

Özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra çöp ve boş arazilere atılan FETÖ terör örgütüne ait kitaplar ve örgütsel dokümanlar ile PKK/KCK terör örgütüne yapılan operasyonlarda ele geçirilen örgütsel materyaller de kriminal laboratuvarlarda tek tek incelendi. FETÖ ve PKK terör örgütlerine ait 32 bin 727 delilden elde edilen 15 binden fazla parmak izi de emniyet ve jandarmanın ortak parmak izi sistemine kaydedildi.

ÖNEMLİ TERÖR OLAYLARI AYDINLATILDI

Van-Hakkari karayolu Gedikbaşı köyü mevkinde yol emniyeti ve kontrol devriyesi görevini yapan time ve o esnada yolda bulunan konvoya 1 Ağustos 2011 tarihinde terör örgütü mensuplarınca el bombası ve ateşli silahlarla saldırılması sonucu bir astsubayı şehit olmuş, eski Başkale Kaymakamı Bilgehan Bayar da yaralanmıştı. Olayda elde edilen faili meçhul kalan parmak izleri, ortak sistemde yeniden sorgulandı. Yapılan sorgulamanın ardından olayı gerçekleştiren terörist tespit edilerek, olay aydınlatıldı.
Geçen yıl Haziran ayında Kahramanmaraş'ta meydana gelen silahlı çatışma olayında alınan 2 adet parmak izinin terör örgütü mensubu Gaffari Yorulmaz'a ait olduğu tespit edildi. Gaffari Yorulmaz'a ait parmak izlerinin Otomatik Parmak İzi ve Avuç İzi Teşhis Sistemi (OPTES) veri tabanında yapılan araştırmada geçmiş yıllarda yaşanan 6 olayla eşleştiği görüldü.

PARMAK İZİ İLE 9 FAİLİ MEÇHUL TERÖR OLAYI DA ÇÖZÜLDÜ

Geçen yılın Temmuz ayında Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Üçtaş köyü kırsalında terör örgütü mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, terör örgütünün sözde Karadeniz Bölge sorumlusu 'Zeynel' kod adlı Mehmet Yakışır etkisiz hale getirilmişti. Mehmet Yakışır'dan alınan parmak izlerinin OPTES- APFIS veri tabanında bulunan parmak izleriyle karşılaştırılmasıyla, 9 faili meçhul terör olayının sorumlularından olduğu tespit edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.