Hava Durumu

İspanya'dan İngiltere'ye tepki: Haksızlık

Avrupa'da ikinci dalga paniği ülkeler arasında gerginliği hortlattı. İngiltere'nin ardından Almanya ve Belçika da İspanya'yı 'güvenli ülkeler' listesinden çıkardı. İngiltere'nin kararını 'Haksızlık' olarak nitelendiren İspanya'nın Başbakanı Sanchez kararın 'hatalı' ve 'uyumsuz' olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. İngiltere Başbakanı Johnson ise İspanya'dan dönenlerin karantinaya alınma kararını 'Avrupa'da ikinci dalga belirtileri var' diyerek destekledi

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2020 08:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2020 08:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İspanya'dan İngiltere'ye tepki: Haksızlık

Çin Vuhan'dan dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs vaka sayısı da ölü sayısı da artıyor. Dünyada 16.8 milyondan fazla kişiye bulaşan virüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığı nedeniyle ölenlerin sayısı da 660 bini geçti. Bu yılın ilk altı ayında salgının tepe noktasını görüp ibreyi düzleştiren Avrupa ülkelerinde İspanya ve Belçika'da artan vaka sayısındaki artış ikinci dalga endişesini gün geçtikçe artırdı. İngiltere bu nedenle vatandaşlarına İspanya'ya gitmemeleri çağrısı yaptı ve bu ülkeden gelenlere de 14 günlük karantina uygulama kararı aldı. Bu kararın tartışması bitmeden Almanya ve Belçika da İspanya'yı "güvenlik ülkeler" listesinden çıkardı. Salgında 28 bin 436 vatandaşını kaybeden İspanya'nın ekonomisinin can damarı olan turizmin büyük darbe alacak olması nedeniyle karar büyük tepki çekti.

'UYUMSUZ BİR KARAR'

İngiltere'nin aldığı kararları revize etmesi için İspanya'nın başlattığı siyasi ve diplomatik görüşmeler şu ana kadar sonuç vermezken, İngiltere hükümeti daha da ileriye giderek daha önce karantina dışında bıraktığı Kanarya ve Balear adalarından gelenlerin de bundan böyle karantinada tutulacağını açıkladı. Gelişmeler üzerine açıklama yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İngiliz hükümetinin karantina uygulamasını "hatalı ve uyumsuz bir karar" olarak nitelendirdi. İspanya'da artan yeni vaka sayıları olsa da bunun salgında ikinci dalga anlamına gelmediğini kaydeden Sanchez, her şeye rağmen vatandaşlardan Kovid-19'a karşı bireysel önlemlerde daha sorumlu hareket etmelerini istedi. Diğer yandan İngiliz turistlerin ilk tercihleri arasında olan Balear Adaları'nın özerk hükümet başkanı Francina Armengol da "İngiltere'nin bu kararının hiçbir mantıklı yanı yok. Bu haksızlık. Balear ve İspanya güvenli turizmi garanti ediyor" dedi. İspanya'da Sağlık Bakanlığı'nın önceki gün açıkladığı son verilerde Kovid-19'da toplam vaka sayısının hafta sonunda 6361 arttığı belirtilmişti.

DARBE ÜSTÜNE DARBE

İspanya'da yeni vakalar özellikle Katalonya ve Aragon özerk bölgelerinde yoğunlaşırken, İngiltere dışında Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Norveç gibi ülkeler de vatandaşlarına mecbur kalmadıkça İspanya'ya gitmemelerini tavsiye ediyor. Almanya, Aragon, Katalonya ve Navarra bölgelerine zorunlu olmayan seyahatlerin yapılmaması gerektiğini açıkladı. Belçika, Aragon ve Katalonya'dan dönenlere daha fazla dikkatli davranılması gerekli olduğu konusunda uyarıda bulundu. Öte yandan başkent Madrid'de bölgesel yönetim, kamusal alanlarda sosyal mesafe kuralı uygulansa bile maske takmanın zorunlu hale getirildiğini duyurdu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.