Hava Durumu

İsrail'de koalisyon krizi

İktidar ortakları Likud ile Mavi-Beyaz İttifakı arasındaki çatlak derinleşiyor, koronavirüs için hazırlanan ekonomi paketi yeni bir kriz çıkardı ve haftalık kabine toplantısı iptal edildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2020 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İsrail'de koalisyon krizi

İsrail hükümetinin bugün yapılması planlanan haftalık kabine toplantısı, koalisyonu oluşturan iki önemli parti Likud ile Mavi-Beyaz İttifakı mensubu bakanlar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yapılmayacak.

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisi, gece saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, haftalık kabine toplantısının iptal edildiğini duyurdu.

Açıklamada, koalisyon hükümetinin ortağı Savunma Bakanı Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakının, Netanyahu'nun 8,5 milyar şekel (yaklaşık 2,5 milyar dolar) tutarındaki koronavirüsle mücadele etmek üzere hazırladığı ekonomik planı gündeme almayı reddetmesi nedeniyle toplantının iptal edildiği kaydedildi.

Yıllık bütçenin onaylanması meselesi, İsrail'deki koalisyon hükümetinin tarafları arasındaki anlaşmazlığın özünü oluşturuyor.

Netanyahu bir yıllık bütçe planının kabul edilmesini dayatırken, Gantz ise 2 yıllık bir bütçe planının kabul edilmesini istiyor.

Daha önce yerel basına yansıyan haberlerde, Başbakan Netanyahu'nun yıllık bütçe planının kabul edilmesini engelleyerek ülkeyi yeni bir erken seçime götürmeyi hedeflediği belirtilmişti.

İsrail'de, geçen yıl 6 Nisan, 17 Eylül ve bu yıl 2 Mart'ta olmak üzere 3 kez erken seçim yapılmıştı.

Mart ayındaki seçimin ardından Netanyahu liderliğindeki Likud ile Gantz'ın partisi Mavi-Beyaz, 20 Nisan'da koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya varmıştı.

Anlaşma gereği, başbakanlık görevini ilk 1,5 yıl Netanyahu, diğer 1,5 yıl da Gantz yürütecek.

Netanyahu ile Gantz koalisyon hükümeti konusunda anlaşsalar da iki lider arasındaki görüş ayrılıkları sık sık gündeme geliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.