Hava Durumu

İstanbul'da 'mesai saatleri' değişti

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya bugün toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nde alınan kararları Twitter hesabından paylaştı. Yerlikaya paylaşımında "İlimizde, kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri 09.00-12.30, 13.00-17.00 olarak uygulanacaktır" dedi

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2021 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 16:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İstanbul'da 'mesai saatleri' değişti

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında bugün toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi normalleşme sürecine geçişle ilgili yeni kararlar aldı.

Vali Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından "Yeni Kontrollü Normalleşme Sürecindeyiz. Hedefimiz İstanbul'umuzun Boğaz'ın rengi gibi mavi şehirler listesine girmesi. İlimizde,kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri 09.00-12.30, 13.00-17.00 olarak uygulanacaktır" notuyla paylaştığı kararlar şöyle:

* Koronavirüs (Covid19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler; Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve İçişleri Bakanlığının Genelgeleri doğrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirilmektedir.

* 2021/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamudaki çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülmüş olup bu çerçevede İçişleri Bakanlığınca yayımlanan 02.03.2021 tarihli ve 3514 sayılı genelge doğrultusunda,

* İlimizde Kamu Kurum ve Kuruluşlarında kademelendirilmiş mesai başlama ve bitiş saatlerinin 02 Mart 2021 tarihinden itibaren;

1. Vardiya sistemi ile görev yapan bazı Bölge Müdürlükleri ile İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığında saat 07.00'da başlayıp kademeli olarak 08.00 ve 09.00 olarak devam edilmesine,

2. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İlçe Belediyelerinde 09.00-12.30, 13.00-17.00 olarak uygulanmasına,

3. Sağlık teşkilatında 08.30-16.30 olarak uygulanmasına,

4. Diğer tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarında ise 09.00-12.30, 13.00-17.00 olarak uygulanmasına,

5. Özel Kanun, Tüzük ve Yönetmeliklere göre çalışma saatlerinin farklı olarak düzenlenmesi zorunlu olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait hükümlerinin saklı kalmasına,

* İlgili Kurumlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, kararın uygulanmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesine karar verilmiştir.

İSTANBUL'DA NORMALLEŞME NASIL OLACAK?

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı risk haritasında 81 il, risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlenirken İstanbul yüksek riskli kategoride yer aldı.

Bu kriterlere göre İstanbul'da atılacak normalleşme adımları şöyle

* İstanbul genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor.

* Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak. İstanbul'da genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.

* Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek.

* Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek.

* Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşların sokağa çıkma süresi artırılacak.

* Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.

* Sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.