Hava Durumu

İşte 2019'da TSK'nın tepesine oturacak isim

YAŞ’ta 2015, 2017 ve 2019’da Genelkurmay Başkanı olacak isimler de ortaya çıktı. YAŞ’ta bu yıl terfi alacak komutan, 6 yıl sonra TSK’nın zirvesine oturacak

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2013 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2013 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte 2019'da TSK'nın tepesine oturacak isim

YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, 2 yıllık görev süresi dolduğu için emekliye ayrılacak. Kıvrıkoğlu’ndan boşalan koltuğa en kıdemli kara sınıfı komutan olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel’in de 2 yıllık görev süresi dolduğundan emekliye ayrılması ve Donanma Komutan Vekili Koramiral Bülent Bostanoğlu’na bırakması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten de 2 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle emekliye ayrılacak; yerine 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal ya da Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk’ün getirilmesi bekleniyor.

Jandarma bilmecesi

Kalyoncu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasıyla boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı için EDOK Komutanı Orgeneral Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ataman ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Akar’ın isimleri ön plana çıkıyor.   

Halen 28 Şubat davası kapsamında şüpheli konumda bulunan Ataman hakkında dava açılabilme olasılığı, Ataman’ın bu koltuğa getirilmesi olasılığını düşürüyor.
Toplantıda ilk sıradan terfi alacak komutanın 2019’da Genelkurmay Başkanı olma olasılığının yüksek olması nedeniyle, terfi edecek komutanlar ve sıraları ayrı bir önem taşıyor. Orgeneral Özel’in 2015’e kadar bu koltukta kalması bekleniyor. Teamüllere göre 2015’te Orgeneral Kalyoncu Özel’den boşalacak koltuğa oturacak.

2017’de ise Jandarma Genel Komutanı olması beklenen Orgeneral Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması bekleniyor. Halen Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevini yapan Korgeneral Salih Zeki Çolak, 2019’da Genelkurmay Başkanlığı için en kuvvetli aday olarak beliriyor.

105 dosya masada

YAŞ toplantısında 55’i Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda, 16’sı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda, 17’si Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda, 12’si Jandarma Genel Komutanlığı’nda, 5’i ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde görevli olan toplam 105 general/amiralin dosyası görüşülecek.

General ve amiraller hakkında terfi ya da görev uzatma anlamına gelen “temdit” kararı verilecek. Dosyası görüşülecek komutanlar arasında 15’i tutuklu, 5’i ise tutuksuz olarak yargılanan toplam 20 komutan da yer alacak. Tutuklu komutanların emekliye ayrılması, tutuksuz komutanlara ise “temdit” verilmesi formülünün değerlendirildiği ifade ediliyor. Geçen sene de aynı formül işletilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.