Hava Durumu

İşte devletin 3. Köprü için işletmeciye ödeyeceği ücret

Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Çevre Otoyolu'na, yılın ilk yarısı için araç geçiş garantisi kapsamında devletin yapacağı ödeme tutarı büyük ölçüde belli oldu. Temmuz ayının son haftasında işletmeci şirkete, 1 ile 1,5 milyar TL arasında bir ödeme söz konusu olacak.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2019 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2019 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte devletin 3. Köprü için işletmeciye ödeyeceği ücret

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve İstanbul-İzmir ile Kuzey Çevre otoyolları, özel sektör tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edildi. Bu projelerde araç geçiş ücretleri döviz olarak belirlendi.

Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor.

YENİ HESAPLAMA YÖNTEMİ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nu, IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu ICA işletiyor. Habertürk'te yer alan habere göre, işletme, 2018 yılının Ağustos ayında dolar kurunda yaşanan artışın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına başvurdu ve döviz kurundaki oynaklığa işaret ederek, garanti kapsamında yapılacak ödemelerin hesaplama yönteminde değişiklik talep etti. Bu talep "uygun" bulundu.

Buna göre bu yıldan itibaren Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete açılan bölümlerinde, devletin işletmeci şirkete yapacağı garanti ödemelerinde iki farklı tarihteki dolar kuru dikkate alınacak. Ödemelerde, yılın ilk yarısı için Ocak, ikinci yarısı için Temmuz ayı dolar kuru esas alınacak.

Devletin, ödemeyi yapacağı tarih de değiştirildi. Buna göre 1 Ocak-31 Haziran için aynı yılın Temmuz ayında, 1 Temmuz-31 Aralık için izleyen yılın ocak ayında garanti ödemesi yapılacak.

İLK ÖDEME TEMMUZ'DA

2019'un ilk yarısına ilişkin garanti ödemesi, Temmuz ayının son haftasında gerçekleştirilecek. Bu konuda bazı hesaplamalar yapılıyor. Buna göre Temmuz ayının son haftasında işletmeci IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumuna, 1 ile 1,5 milyar TL arasında bir ödeme söz konusu olacak.

DAHA ÖNCE NASILDI?

Daha önce garanti ödemeleri ocak kuru esas alınarak, yıllık hesaplanıyor. Devlet, izleyen yılın Nisan ayında da işletmeci şirket ya da şirketlere ödemeyi yapıyordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.