Hava Durumu

İşte ev kirasında zam oranları

Ev sahipleri ile kiracılar arasında 'kira artışı' konusunda yaşanan tartışmalar tarih oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2012 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2012 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte ev kirasında zam oranları
1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren ev sahipleri ile kiracılar arasında "kiranın hangi oranda artacağı" konusunda sorun yaşanmayacak.
Yeni yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile "ev kiralarındaki yıllık artış oranı" açıklandı. İlgili yasayı inceleyen yazar Şükrü Kızılot'a göre de bu kararlar devrim niteliğinde...

ÜFE'YE GÖRE ZAM

Yeni Borçlar Kanunu ile yapılan düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2012'den itibaren konut kira artışları, son bir yıllık süre içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak.
Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak (Borçlar Kanunu, Md.344). Örneğin kira sözleşmesi Temmuz 2012 ayında dolmuşsa, yıllık kira artışı, temmuz ayında açıklanan, son bir yıllık dönemde ÜFE'de ortaya çıkan artış oranına göre belirlenecek.

5 YILIN DOLMASI

5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her 5 yılın sonunda yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli konusunda, taraflar kendi aralarında anlaşamazlarsa mahkemeye başvurup "kira tespiti" talebinde bulunacaklar.
Bu gibi durumlarda hakim; ÜFE'deki artış oranı, kiralanan evin durumu ve emsal kira bedellerini göz önüne almak suretiyle, kira tutarını belirleyebilecek (Md.3443).

İŞYERİNE YOK

İşyeri kiralamalarında, ÜFE'ye göre kira artış oranının belirlenmesi zorunlu değil... İşyeri kiralarında ÜFE uygulaması, 2020 yılına kadar ertelendi.

DEPOZİTO

Ev sahiplerinin kiracılardan talep edebilecekleri "depozito" tutarı, 3 aylık kira tutarını aşamayacak. Bu para "kiracı tarafından" vadeli mevduat olarak bankaya yatırılacak. Ancak, kiraya verenin onayı olmaksızın kiracı bu parayı çekemeyecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.