Hava Durumu

İznik’teki Bazilika’ya ‘Sualtı Müzesi’

Bursanın İznik İlçesi’nde, göl kıyısının 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1500 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edildiği belirlenen bazilikanın sualtı müzesine dönüştürülmesi için çalışmalar yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2016 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2016 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İznik’teki Bazilika’ya ‘Sualtı Müzesi’
Dünyadaki en güzel sualtı müzesi uygulamasını İznik’te gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe, çalışmaların turizm açısından İznik ve Türkiye’ye büyük değer katacağını söyledi.

Başkan Recep Altepe, İznik’teki bazilikanın bulunduğu bölgede İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ile birlikte çalışmaların son durumu hakkında uzmanlardan bilgi aldı. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in sunumunu ilgiyle izleyen Başkan Altepe şunları söyledi:

"Bursa’dan önce başkent olan İznik, Selçuklu’ya da diğer medeniyetlere de başkentlik yapmış önemli bir merkez. İznik’te Büyükşehir Belediyesi’nin hava fotoğraf çalışması sırasında, İznik Gölü içerisinde tarihi neredeyse 2 bin yıla dayanan bazilikayı keşfettik. Bazilikanın tarihi daha önce '1500 yıla dayanıyor' diyorduk ama, şu anda 1800 yıllık sikkeler bulunuyor. Yani bu bazilikanın yaşının şu anda en az 1800 – 1900’lü yıllara ulaştığını söyleyebiliriz. İlk Hristiyan konsülünün toplandığı yer depremlerle birlikte gölün içinde kalmış ve şu anda yaklaşık 3 metre suyun altında. Büyükşehir Belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığımız yetkiyle Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile birlikte burada hızlı bir çalışma başlattık ve 1 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

'İZLER ORTAYA ÇIKARILIYOR'

Başkan Altepe, kurulan sistemlerle devamlı olarak bölgedeki kum, toprak ve malzemelerin kıyıya taşınabildiğini kaydederek, "Bu şekilde küçük de olsa sikkeler rahatlıkla ayıklanabiliyor. Sikke, çini ve mozaiklerin çıktığı alanda değişik mezarların da bulunduğu belirtiliyor. Bölgenin izleri yavaş yavaş gerçek anlamda ortaya çıkarılmış oluyor" dedi.

'HIRİSTİYAN ALEMİ İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ'

Çalışmalarının hedefini de anlatan Başkan Altepe, geçmişi yaklaşık 2 bin yıla dayanan bu tarihi mekanın ziyaret edilmesi için gerekeni yapacaklarını söyledi. Altepe şöyle konuştu:

"İznik’e ve bölgeye değer katan, aynı zamanda Hristiyan alemi için de çok önemli olan bu bazilikanın kalıntıları ziyaret edilebilecek. Çalışmalar hızla devam ediyor. Dünyadaki en güzel sualtı müzesi uygulamasını burada yapalım istiyoruz. Turizm açısından, İznik ve Türkiye’ye büyük bir değer katacak olan projeye özenle çalışıyoruz."

Başkan Altepe, kazılarda elde edilen ürünleri de dikkatle inceledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.