Hava Durumu

Jeffrey'den YPG'yi koruma itirafı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya ilişkin "Kürtlerin bölgeyi kontrol edecek askeri gücü olmadığından ateşkesin daha iyi olacağını düşündük" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2019 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2019 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Jeffrey'den YPG'yi koruma itirafı

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya ilişkin ilginç açılamalar yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte Ankara'ya gelen heyette yer alan Jeffrey, kendisiyle seyahat eden gazetecilere yaptığı açıklamada, "YPG'nin şu anda kontrol ettiği bölgede kalmak istediğine dair kuşku yok. Ancak bu bölgeleri elinde tutmasını sağlayacak askeri yeteneklere sahip olmadığı ve bundan sonrayı da bu kaotik durum üzerinde bir şekilde kontrol sağlamak adına ateşkes ilan edilmesinin çok daha iyi olacağı değerlendirmesini yaptık" dedi.

Jeffrey, ABD ile Türkiye'nin vardığı anlaşma uyarınca oluşturulacak olan güvenli bölgenin Türkiye'nin halihazırda askeri olarak operasyon yürüttüğü alandan güneye doğru 30 kilometrelik bir alanı kapsadığını belirtti.

Jeffrey, "Kuzeydoğudaki diğer bölgeler ve Menbic'te Fırat Nehri'nin batısına doğru olan kısım için artık Türklerin Ruslar ve Suriyelilerle görüşmeler yürütmesi gerekiyor" dedi.

Kürtlerin bölgeyi kontrol edecek askeri gücü olmadığından ateşkesin daha iyi olacağını düşündük.

MÜNBİÇ AÇIKLAMASI

Rusya ve rejim kontrolüne geçen Münbiç hakkında da konuşan Jeffrey, "Kentin güvenli bölgede yer alıp almayacağına dair detaylar görüşülmedi" dedi. "Türk ordusu çok kısa sürede geniş bir alanı kontrol altına aldı ve ateşkes olmasaydı buna devam edecekti" diyen Jeffrey, güvenli bölgedeki insani durum konusunda Türkiye ile ortak çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU'NUN MÜNBİÇ AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da güvenli bölgenin büyüklüğüyle ilgili soruya yanıtında, bazı bölgelerin Suriye hükümetinin kontrolünde olduğuna dikkat çekmişti. Bu konuyu Rusya'la görüşeceklerini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söylemişti:

"Münbiç ve diğer bazı bölgelerle ilgili Rusya'yla görüşeceğiz. Dün akşam Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ve Sayın Putin de, atacağımız adımları görüşmek üzere, bu bölgeler dahil Cumhurbaşkanımızı Soçi'ye davet etti. Ayın 22'sinde Rusya'yla bu konuları ele alacağız. Bizim amacımız 20 mil-32 kilometre derinlikte ve Irak sınırına kadar olanın teröristlerden temizlenmesidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.