Hava Durumu

Kadınlar yaşlandıkça cinselliğe olan ilgileri azalıyor mu?

"Yaşlandıkça cinsel istek azalır mı?" sorusu insanların en merak ettiği konuların başında geliyor. Özellikle kadınlar, ilerleyen yaşlarda cinsellikten soğuyacaklarını düşünüyor. Ancak Kuzey Amerika Menopoz Topluluğu'nun yıllık toplantısında sunulan yeni bir araştırma, kadınların cinsel isteklerinin yaşlandıkça azaldığına dair iddianın yanlış olduğunu ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2020 00:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2020 00:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kadınlar yaşlandıkça cinselliğe olan ilgileri azalıyor mu?

Kadınların partnerleriyle açıkça konuşabilmesi önemli

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yürüttüğü ve 3 bin 200 kadın, 15 yıl boyunca izlendiği araştırmada, katılımcıların büyük bir kısmının, yaşlanmalarına rağmen cinselliğe büyük önem verdiği görüldü. Bu durumun anormal olmadığını belirten ekip lideri Doç. Dr. Holly Thomas, "Kadınlar partnerleriyle konuşabiliyorsa ve cinselliğin kendilerini tatmin ettiğinden emin olabiliyorsa, cinselliği yaşlansalar da 'çok önemli' diye niteliyor" diyerek kadınların partnerleriyle açıkça konuşabilmesinin önemini vurguladı.

Orta yaşlarda cinselliğe verilen önem

Independent Türkçe'de yer alan haberde, geçmişteki birçok çalışmanın kadınların cinselliğe ilgisinin zamanla azaldığını gösterdiğini belirten Thomas, bu durumun kendi araştırması sırasında hastalarından edindiği bilgilerle örtüşmediğini ifade etti.

Araştırmada kadın cinselliğe verdiği önem, üç gruba ayrıldı. Kadınların yaklaşık dörtte biri (yüzde 28) geleneksel düşünceye katılıyor ve orta yaşlarda cinselliğe daha az önem veriyordu.

Ancak kadınların diğer 4'te birlik kısmı, tam tersini ifade etti. Katılımcıların yüzde 27'si cinselliğin 40'lı, 50'li ve hatta 60'lı yaşlarda çok önemli olduğunu söyledi. Faubion, "Genel sağlık durumu ve ilişkileri iyi giden kişiler, cinselliğini sürdürüyor" diye konuştu.

Kadınların ortak özellikleri var

Araştırmada ayrıca, cinselliğe büyük önem verdiği belirtilen kadınların bazı ortak özelliklere sahip olduğu tespit edildi. Söz konusu kadınların eğitimli olduğu, depresyonda olmadığı, orta yaşlara gelmeden önce cinsel deneyimler yaşadığı belirtildi.

50-60'lı yaşlarda ilgilerini kaybediyorlar

Çalışmada yer alan üçüncü ve en geniş grubun bir orta yolu takip ettiği saptandı. Katılımcıların yüzde 48'ini oluşturan grup, menopoza girdiklerinde sağlıklı bir cinsel yaşama önem veriyordu. Ancak 50'li veya 60'lı yaşlarda ilgilerini yavaş yavaş kaybediyorlardı.

Kadınları cinselliğe bakışını etkileyen 4 faktör

Uzmanlar, kadınların cinselliğe bakışını etkileyebilecek bir dizi fiziksel ve duygusal faktör bulunduğunu belirtiyor. Bu faktörleri 4 grupta toplanıyor:

1- Tıbbi nedenler

Kadınlar 40'lı ve 50'li yaşlardan itibaren menopoza adım atıyor. Bu dönemde azalan östrojen etkisiyle cinsel isteği azaltan çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor. İlerleyen yaşla artan sağlık sorunları da eklenince cinsellik önceki yaşlara göre önemini kaybediyor.

2- Ruhsal ve duygusal endişeler

Hayatlarının bir döneminde taciz, madde kullanımı, depresif anksiyete ve stres gibi sorunlar yaşayan kadınlar bu kategoride yer alıyor. Uzmanlar, bu tür duygusal etkenlerin cinsel arzuyu azaltabileceğini hatırlatıyor.

3- Eşle olan ilişki

Orta yaşa erişen kadınların birlikte oldukları eşleri de genellikle orta yaşa adım atmış oluyor. Boşanma ya da ilişkinin bozulmasının haricinde, yaşlanan eşin sağlık sorunları da cinselliği ikinci plana itebiliyor.

4- Sosyal baskı

Kadınların cinsellikle ilgili nasıl düşünüp davranması gerektiğini belirleyen sosyal normlar da cinsel isteği olumsuz etkileyebiliyor. Dini, kültürel ve ailevi değerler kadınların cinsel isteklilikle ilgili kendilerini kötü hissetmelerine neden olabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.