Hava Durumu

Kalp hastaları bu habere dikkat

Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların ve nem oranının sağlıklı insanları bile zorlarken, kalp hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2013 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2013 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kalp hastaları bu habere dikkat

Hava sıcaklığındaki artışlar insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Ortam ısısının artması vücut ısısının da artmasına yol açıyor. Buna karşı vücudun en önemli savunması, derideki damarların aşırı genişlemesi ve terleme ile sıvı kaybedilmesi şeklinde oluyor. Ter ciltten buharlaşırken ısı da kaybedildiğinden, vücut ısısı da düşüyor. Nem oranının arttığı durumlarda terleme azalıyor ve ortam ısısı daha da fazla hissediliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ethem Kumbay, yüksek sıcaklıkların ve yüksek nem oranının sağlıklı insanları bile zorlarken, kalp hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Prof. Dr. Ethem Kumbay, gün içinde sıcaklığın en fazla olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini ifade etti.

“SOĞUK İÇECEKLER MİDE KRAMPI YAPIYOR”

Kumbay, terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, rahat, bol, ince giysilerin tercih edilmesi ve mutlaka şapka giyilmesine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Günde en az 3 litre sıvı alınması gereklidir. Yaz aylarında susama olmaksızın sıvı tüketilmesi çok önemlidir. Soğuk ve buzlu içecekler mide kramplarına neden olabileceği için fazla tercih edilmemelidir. Terleme ile kaybedilen sıvı ve minerallerin alınması ve vücut direncinin artırmak amacıyla günde 5-6 öğün meyve tüketilmelidir. Şeker hastalığı olanlar özellikle tatlı olan meyveler olmak üzere daha sınırlı tüketmelidir” dedi.

AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERE DİKKAT

Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin sindirim rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini kaydeden Kumbay, bunların tüketiminden kaçınılması gerektiğini kaydetti. Sıcak havaların kalp ve hipertansiyon hastalarını daha fazla etkileyerek bazı istenmeyen durumların gelişmesine neden olabileceğini dile getiren Kumbay, şöyle devam etti:

“Cilt damarlarının genişlemesi ve aşırı terleme ile sıvı kaybı kan basıncında düşmeye neden olacağından, hipertansiyon hastalarının kullandıkları ilaç dozları fazla gelebilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları yaz aylarında doktorlarına danışarak ilaç dozlarını yeniden düzenlemelidir. Aşırı terleme ve elektrolit kaybı özellikle “koroner arter hastalığı” bulunanlarda kalp aritmilerinin (kalpte ritim bozukluğu) ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca sıvı kaybı kan akışkanlığını azaltır. Bu durum hem kalp beslenmesini bozararak göğüs ağrılarının tekrar başlamasını, hem de kalp damarlarının tıkanmasını yani kalp krizi riskini artırır. Bu nedenle koroner arter hastaları yaz aylarında yeterli sıvı ve elektrolit almalarına aşırı özen göstermelidir.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.