Hava Durumu

Kan donduran iddia! Kafese kapatıp...

Bakım merkezinde hastaların şiddet gördüğünü söyleyen çalışanlar ve hasta yakınlarının iddiaları kan dondurdu. İddiaya göre, kafese konulan hasta da var, bağırdığı için sürekli ilaç içirilen de.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2019 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2019 09:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kan donduran iddia! Kafese kapatıp...

Son günlerde yaşanan şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. Iğdır Bağlar Mahallesi'ndeki Özel Mısra Göleli Bakım Merkezi'nde işten çıkarılan üç kişi, Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, çalışanların hastalara işkence yaptığı iddiasında bulundu. İddialar üzerine savcılık soruşturma başlatırken, merkezdeki kamera görüntüleri de incelemeye alındı. Soruşturma sonucunda 28 kişi için gözaltı kararı verildi. Eski kurum çalışanları ve hasta yakınları, hasta bakıcıların sürekli hastalara fiziksel ve sözlü şiddet gösterdiğini, iş yapabilecek durumda olan hastaların kurumda çalıştırıldığını iddia etti. Kurum çalışanları tarafından çekilen görüntülerde ise, bir şizofreni hastasının yatalak hastaların altını değiştirdiği görülürken, sırtlarında çuval taşıyan hasta görüntüleri de dikkat çekti.

'Bağırana fazla ilaç'

Savcılığa su duyurusu yapan eski kurum çalışanı Özkan Timar şunları anlattı:

"Hastalar sürekli insanlık dışı muamele görüyordu. Bunu kurum müdürü E.Ö.'ye anlattığımızda, 'Çalışmayana, istemeyene kapı orada' diyordu. Hastalar bağırdığında sürekli 'Ne yaparsanız yapın, susturun bunları' diyerek şiddet uygulamaya zorluyordu. Krize giren bir hasta varsa, 'İcabına bakın' diyordu. Kurum sahibin şiddet uyguladığı görüntüler de polisin elindeki kayıtlarda var. Yaşananları defalarca Sosyal Hizmetler'e şikayetçi olduk ama bir şey yapılmadı."

Bir yıl çalıştıktan sonra kuşiddet uygulayanlar hakkında tutanak tuttuğu için işine son verildiğini iddia eden Zeynep Porsuk da şunları anlattı:

"İşe gittiğimde 60 yaşlarındaki yaşlı bir kadın 'Beni dövdüler' dedi. Kadının kollarında morluklar vardı. Hemen tutanak tuttum, müdüre anlattım. Ama tutanağı yırtıp beni de işten attılar. Hastalar bağırıyorlar diye üst üste ilaç veriliyordu."

Valilik yalanladı

Üç ay öncesine kadar zihinsel engelli kardeşi Ramazan Ardil'in de (31) aynı merkezde kaldığını ve şiddet gördüğünü söyleyen Sait Ardil'in anlattıkları ise kan dondurdu:

"İki tane zihinsel engelli kardeşim var annem yaşlı olduğu için birine bakabiliyor. Diğerini de bu kuruma verdik. Biz şehir dışında olduğumuzda annem ziyaretine gidip geliyordu. En son gittiğinde kardeşimi kafese konulmuş görmüş ve kardeşimin her yerinde yaptığı idrar varmış. Bir de sırtında ve kollarında morluklar olduğunu görmüş. Sorduğunda da, düştüğünü söylemişler. Dayanamayıp eve getirdik. Sırtında yara ve sigara izleri vardı. Hemen fotoğraflarını çektik ve şikayetçi olduk."

Özel Mısra Göleli Bakım Merkezi'nde sosyal hizmet uzmanı olarak staj yapan Mustafa Mehti ise "Sürekli merkezde kalanlara bağırılıp küfürler edildiğine şahit oldum. Bir defasında sadece parmaklarını oynatabilen yaşlı bir engelliye hasta bakıcı şiddet uyguladı. 'Ne yapıyorsun' diye sorduğumda hiç oralı olmadı" dedi. Konuyla ilgili Iğdır Valiliğinin açıklamasında ise, "Hastalara işkence yapıldığına dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

'Delil olsun diye eski çalışanlar yaptırıyordu'

İddiaların asılsız olduğunu söyleyen kurum avukatı Rozerin Seda Kip, merkezin İl Sosyal Hizmet Müdürlüğü tarafından denetlenen bir kurum olduğunu belirterek, "Son altı ayda ve daha önce de hastaya şiddet gibi durumlarda işten çıkarılan personeller söz konusu oldu. Bizi şüpheli haline getiren müştekilerin üçü de geçtiğimiz Haziran ayında haklı nedenlerle işlerine son verilmiş insanlar" dedi. Hastaların yatalak hastaların altını değiştirmesi, yük taşıması ve bir hastanın sırtındaki yaralarla ilgili görüntülerle ilgili de avukat Kip, "Bu işten çıkarılan personel, kurum içerisinde hastaları kullanarak, ellerine ağır yükler yükleyerek dosyaya aleyhte delil yaratarak bizi lekelemeye çalışıyor. Sırtında yara olan hasta ise yüzde 90 ruhsal bozukluğu olan bir kişi. Kendini yere atıyor ve duvarlara vuruyor. Bu yaralar düşme sonucunda oluşmuştur. Konuyla ilgili, soruşturma devam ediyor. Biz bu işten alnımızın akıyla çıkacağız. Bütün bu şikayetlere sebep olan kişilerle ilgili tazminat hakkımızı saklı tutacağız ve davalarımızı yürüteceğiz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.