Hava Durumu

Kanada yıl sonuna kadar 401 bin göçmen alacak

Kanada, yıl sonuna kadar 401 beni yeni göçmeni daimi sakin olarak kabul edeceklerini açıkladı. Kanada sadece haziran ayında 35 bin 600 kişiye daimi oturum izni verdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2021 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2021 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kanada yıl sonuna kadar 401 bin göçmen alacak

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Marco Mendicino yaptığı açıklamada, "Her şeye rağmen, Kanada göçmenlik konusunda dünyaya liderlik etmeye devam ediyor. Bu yıl 401 bin yeni daimi sakini kabul etme taahhüdümüzü yerine getireceğiz. İşler doğru yönde ilerliyor." ifadesini kullandı.

Bugüne kadar bir yılda kabul edilecek en fazla göçmen sayısı olan 401 bin kişi arasında, ülke dışından yapılan başvuruların yanı sıra uygun şartlardaki yabancı öğrenciler, geçici yabancı işçiler ve halihazırda Kanada'da bulunan sığınmacılar yer alıyor.

Bu arada Kanada Göçmenlik Dairesi, haziranda, bir ayda şimdiye kadarki en yüksek sayı olan 45 bin 100 göçmenlik başvurusunu değerlendirdi. Daire, bu başvurulardan 35 bin 600'üne ülkede daimi oturum izni verdi.

Kanada Göçmenlik Dairesi verilerine göre, ülkeye en çok göçmenin kabul edildiği yıl, 400 bin 810 ile 1913 yılı oldu.

Kovid-19 salgını sonrası artan işgücü ihtiyacını karşılama hedefinde olan Kanada hükümeti, söz konusu açığı kapatmak için 2022'de 411 bin ve 2023'te de 421 bin yeni göçmen almayı hedefliyor.

Hükümet, salgın nedeniyle kapalı olan sınırlar engelini aşmak için de nisanda, sağlık, tarım, inşaat ve dağıtım hizmetleri gibi mesleklerde çalışan 90 binden fazla mezun öğrenciye ve geçici yabancı işçiye daimi ikamet statüsü verileceğini duyurmuştu.

KANADA OTURUM İZNİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kanada oturum izni başvurusu son derece karmaşık ve zaman alan işlemler içermektedir. Ülkenin değişen dış politikası ve yeni düzenlemeler ortaya çıkması nedeniyle oturum izni başvuruları değişim halindedir. Güncel olarak Kanada oturum izni almak isteyen kişiler 5 ayrı kategoride başvuru yapabilmektedirler.

1-Nitelikli İşçi Kategorisi

Nitelikli işçi kategorisinden Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişiler, eğitim düzeyleri, dil yetenekleri, yaş ve iş tecrübeleri ile Kanada'dan aldıkları iş teklifi ve Kanada'ya adapte olup olamayacakları gibi konular üzerinden değerlendirilmektedir. Her bir konu başlığı ayrı ayrı değerlendirilmekte ve başvuranın alacağı toplam puan kendisinin Kanada oturum izni alabilmesi için uygun bir aday olup olmadığını belirlemektedir. Puanlama sistemi 0'dan 100'e kadar belirlenmektedir ve Kanada oturum izni başvurunuzun kabul edilebilmesi için alınması gereken en düşük puan 67'dir.

Kanada oturum izni başvurusu değerlendirilirken başvuran kişinin varsa suç geçmişi, Kanada istihdam piyasasının güncel durumu ve etkisi olan diğer tüm faktörler de göz önünde bulundurulmaktadır.

2-İşadamı Kategorisi

Yatırımcılar, girişimciler ve serbest meslek sahibi kişiler bu kategoriden Kanada oturum izni başvurusunda bulunabilirler.

Bir yatırımcı olarak Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin yasal olarak 800.000 Kanada Doları varlıkları olmalı ve Kanada ekonomi piyasasına 400.000 Kanada Doları değerinde yatırım yapmaları gerekmektedir.

Bir girişimci olarak Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin işletme yönetimi konusunda tecrübelerini kanıtlamaları ya da bir teşebbüste pay ya da yüzdeye sahip olmaları gerekmektedir. Girişimcilerin ayrıca en az 300.000 Kanada Doları varlığa sahip olmaları, bir işletmeyi yönetmek ve işletmek niyetiyle Kanada oturum izni sahibi olduktan sonraki 3 yıl içinde en az 1 tam zamanlı istihdam yaratmak için çalışıyor olmaları gerekmektedir.

Bir serbest meslek sahibi olarak Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin ise kendileri için bir istihdam yaratacak ve Kanada'daki kültürel ya da sportif faaliyetlere önemli katkılar sağlayacak bir iş kurma deneyimi, niyeti ve becerisine sahip olmaları gerekmektedir. Bir çiftliğin satın alınarak yönetilmesi de Kanada oturum izni başvurusu yapılması için kişilere hak sağlamaktadır.

3-Şehir Adayı Kategorisi

Eğer aklınızda belirlediğiniz ve yaşamak istediğiniz bir Kanada şehri varsa, Şehir Adayı Kategorisi yoluyla Kanada Oturum İzni almak isteyen kişilerden biri olarak şehirler tarafından aday olarak gösterilebilirsiniz. Bu kategori üzerinden Kanada oturum izni almak isteyen kişiler öncelikle yerleşmek istedikleri şehrin göçmenlik bürosu ile iletişime geçerek o şehir için adaylık başvurusunda bulunmalıdır. Adaylık başvurusu kabul edilerek süresiz Kanada oturum izni sahibi olan kişiler

4-Aile Kategorisi

Kanada'da oturum izni sahibi yakın bir akrabası olan kişiler, akrabalarının yardımıyla Kanada oturum izni alabilirler. Kanada'ya göç eden kişilerin yaklaşık %30'u aile üyelerinin sponsorluğunda Kanada'ya gitmektedir. Kanada Oturum İzni alarak Kanada'da yaşayan kişilerin aile üyeleri de Kanada Oturum İzni almak isterlerse Kanada oturum izni sahibi olarak Kanada'da yaşayan kişilerin 3 ila 10 yıl boyunca aile üyelerine sponsor ve yardımcı olmaları Kanada Devleti tarafından zorunlu tutulmaktadır.

5-Québec-Seçilmiş Göçmenlik Kategorisi

Kanada'nın Québec Eyaleti, Kanada Federal Hükümeti ile sahip olduğu özel sözleşmeye bağlı olarak göçmenlik şartlarına en uygun göçmenleri seçer ve oturum izni verebilir. Kanada oturum izni alarak Québec'te yaşamak isteyen kişiler aşağıdaki kategorilerden biri için başvuru yapabilirler. B kategorilerin her biri için ayrı ayrı değerlendirme süreçleri vardır.

Québec-Seçilmiş Göçmenlik Alt Kategorileri:

Daimi işçilerİş adamlarıÖğrencilerGeçici işçilerAilelerSponsorlu mülteciler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.