Hava Durumu

Kara Tren'in son makinisti 85 yaşında

"Bursa'nın kara tren hikayesi Mudanya-Bursa Treni Sergisi", 1892 yılında seferlere açılıp, 1948'te kapatılan Mudanya-Bursa trenin serüvenini gelecek kuşaklara taşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2012 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2012 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kara Tren'in son makinisti 85 yaşında
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Bursa'nın kara tren hikayesi Mudanya-Bursa Treni Sergisi", 1892 yılında seferlere açılıp, 1948'te kapatılan Mudanya-Bursa trenin serüvenini gelecek kuşaklara taşıyor. Serginin açılışına Bursa Mudanya Treni'nin son makinisti olan halen 85 yaşındaki İbrahim Tunabay da katıldı. Tunabay'a teşekkür plaketi verildi.

Türkiye'de müzecilik alanında marka haline gelen Bursa Kent Müzesi, Dünya Müzeler Günü'nü Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Bursa'nın kara tren hikayesi Mudanya-Bursa Treni Sergisi" ile kutluyor. Bursa Mudanya Demiryolu Projesi'nin hazırlanmasından rayların döşenmesine, seferlerin başlamasından kapatılıp rayların sökülmesine kadar geçen 56 yıllık serüveni, tarihi belge ve eski fotoğraflarla günümüze taşıyan sergi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de katıldığı törenle ziyarete açıldı.

"BU HAT KEŞKE KAPATILMASAYDI"


Dünya Müzeler Günü'nde Bursa için böyle anlamlı bir sergiyi açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Kent Müzesi'nin müzecilik alanında Türkiye'ye örnek çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak hizmete açtıkları Bursa Tekstil Sanayii Müzesi ve yakında açacakları Enerji Müzesi ile endüstri mirası alanında da örnek gösterildiklerini ifade eden Başkan Altepe, "Bugün de anlamlı bir sergiyi açıyoruz. Bursa'da ipek ticaretini geliştirmek amacıyla kurulan Mudanya treninin hikayesini Bursalılarla paylaşıyoruz. Keşke bu hat hiç kapatılmasaydı. Raylar alelacele sökülmüş, neden söküldüğünü bilmiyoruz. Büyüklerimizin Mudanya treni ile ilgili birçok anısını duyuyoruz. Trenin Bademli yokuşunda yavaşlaması, bu sırada trenden inip meyve bahçelerinde meyve toplanması, hafta sonları trenle ailece denize gidilmesi gibi birçok anıya tanıklık ettik. Bu anıları yaşatmak için tarihi hat üzerinde bulunan Merinos istasyonuna trenimizi koyduk. İnşallah bir gün tren, oradan Mudanya'ya kalkar. Bunun için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

85 YAŞINDAKİ SON MAKİNİST

Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Mudanya- Bursa treninin 56 yıllık faaliyeti olduğunu hatırlatarak, kapatılmasının ardından günümüze kadar uzanan 64 yıllık da bir tren özlemi olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi'nin aynı hat üzerinde planladığı nostaljik hat ile bu özlemin sona ermesini dileyen Usta, "Bursa aktif olan 20 müzesi ile İstanbul'dan sonra bu alanda çok sayıda turisti ağırlayacak kapasiteye sahip bir kent. Bursa Kent Müzesi de alanında marka olma yolunda hızla ilerliyor. Bu sergide emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Serginin proje danışmanlığını üstlenen Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mine Akkuş, büyük bir titizlikle hazırlanan sergi için devlet arşivleri ve Osmanlı arşivinin büyük bir dikkatle tarandığını söyledi.

Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ise, yaklaşık 1,5 yıllık emek sonucu ortaya çıkan sergiye fotoğraflarıyla katkı veren bağışçılara teşekkür etti.

Başkan Altepe, Mudanya- Bursa treninde makinist olarak çalışan 85 yaşındaki İbrahim Tunabay ile sergiye fotoğraflarıyla katkı sağlayan bağışçılara teşekkür belgesi verdi.

Daha sonra davetlilerle birlikte sergiyi gezen Başkan Altepe, sergiye danışmanlık yapan Dr. Mine Akkuş'tan fotoğraflar ve hikayeleri hakkında bilgi aldı.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.