Hava Durumu

Kasapoğlu: Yurtlarda dünyanın en güçlü altyapısı bizde

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, artan kira fiyatları ve yurt sorunu nedeniyle eylem yapan öğrencilere ilişkin olarak, "Açık ara dünyanın nicel ve hizmet kalitesi anlamında en güçlü yurt altyapısı bizde. Eylem yapanların maalesef hemen hemen tamamının yurda başvurusu bile yok" açıklamasını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2021 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 11:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kasapoğlu: Yurtlarda dünyanın en güçlü altyapısı bizde

CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan ve Tarafsız Bölge programına katılan Bakan Kasapoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Açık ara dünyanın nicel ve hizmet kalitesi anlamında en güçlü yurt altyapısı bizde"

"Resmi olarak bir ortaya koyalım. Yurt altyapısı 19 yılda sessiz sedasız gerçekleşirdiğimiz devrimlerden bir tanesi gençlere yaptığımız yatırımdır. Açık ara dünyanın nicel ve hizmet kalitesi anlamında en güçlü yurt altyapısı bizde. 1 milyondan fazla yurt yatak kapasitesi var. Avrupa'da kıyaslanabilir rakamları da paylaşacağım. 190 yurt sayısı varken 774'e çıkmıştır. Bu sayı her geçen gün artıyor. 182 bin yataktan 724 bine çıktı."

"Bu yıla özgü bir yoğunluk var"

"Bu yıla özgü bir yoğunluk var. Bunu yoğunluk olarak ifade edebilirim. Bu yoğunluğu tüm kamu kurumları ile her geçen gün azaltıyoruz. 30 ilde yedeklerimiz tamamlandı. Özellikle büyükşehirlerde sorun var. İstanbul Ankara başta olmak üzere. İstanbul'da önümüzdeki günlerde devreye alacağımız yeni yurtlarımız var. Aynı şekilde Ankara ve İzmir'de de. İl il değişen durum söz konusu. Bakanlığımızın ilçe ilçe örgütlenmeleri var çok yakından süreci takip ediyoruz.

Şu an itibariyle 624 bin başvurumuz söz konusu bu yıl için. Bakınız bu rakam normal şartlarda pandemi öncesi süreçte 350 binlerde. Pandemiden kaynaklı bir yığılmanın söz konusu olarak bunu görüyoruz."

"Başvuruların yüzde 70'ine yakınını yurtlarımıza yerleştirdik"

"Özellikle yurtlarda kalan öğrencilerimiz var geçmiş yıllardan. Onlar kayıtlarını sildirmediği sürece kalmaya devam ediyorlar. Başvuruların yüzde 70'ine yakınını yurtlarımıza yerleştirdik. Her geçen gün güncelliyoruz. Bizim yedek yerleştirmelerimiz var. Hafta boyu, yıl boyu sürekli değişen bir oran söz konusu.

Üniversiteler geçtiğimiz yıl yüz yüze eğitime ara verdiler. Biz geçen sene başvuru almadık, bu sene hem birinci sınıf hem de ikinci sınıfların taleplerini aldık. Yani bu yıl 2'ye katlandı. 81 ilimizde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Barınma ihtiyacı olan her öğrenci Türkiye'nin güvencesi altında. Bakanlıklarımız ve valiliklerimiz iş birliği halinde. İllerde çok ciddi bir şekilde takip ediyoruz. İl il ilçe ilçe yakın takibimiz var. Yeni bloklar, yeni kiralamalar yeni yatak kapasiteleri ile takip ediliyor. 10 gün içinde yüzde 70'i yerleştirdik. Pandemi koşullarını biliyorsunuz; insan hayatını etkilemediği bir alan yok."

"Dün bir telefon aldım; eski yıllardan bahsediyor 'haftada 3 gün sıcak su akardı, sıraya girerdik' diyor"

"AK Parti'nin genel politikası, gençlere güven ve onların her alanda desteklenmesi. Bizim tek derdimiz sadece barınma değil. Onların mutluluğu ve huzuru. Dün bir telefon aldım. Eski yıllardan bahsediyor haftada 3 gün sıcak su akardı, sıraya girerdik diyor.

Kapasiteyi artırma çalışmaları devam ediyor. Ankara'da o tarihi siteler yurdunu inşa ettik. 10 gün sonra açılışını yapacağız."

"Kesinlikle iyimserim"

"2 temel şekilde yürüyor. Asil ve yedek yerleşenler. Az önce bahsettiğim nedenler ile bu oran her geçen gün yüzde 70'lerden yukarı çıkacak. Sadece 10 günlük süreçte 75 bin yeni öğrencimizi yurtlara yerleştirdik. Bu oran çok dinamik bir oran anında değişiyor. Bu oranı kesin bir şekilde ifade etmek istemiyorum. İstatistik anlamında bizi bu sürece götürecektir süreç. Kesinlikle iyimserim."

"Her yerde mükemmel barınma imkanları ve üniversiteler var"

"Öğrencilerimizden isteyen herkesin barınma ihtiyacını giderecek şekilde imkanlarımız ortaya koyacağız. Her imkanı daha iyi şekle ulaştırmak da yine bizim görevimiz. T.C. sosyal bir devlet. Sağlık alanında sosyal güvenlik alanında alt yapımız ne ise aynı şekilde öğrencilerimizin barınmasıyla ilgili aynı şeyi diyoruz. 'Harca hayır' protestolarını çok iyi hatırlıyorsunuz şimdi üniversitelerde harç var mı? Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak illerde yeni açılan üniversiteler... Her yerde mükemmel barınma imkanları ve üniversiteler var. Bunların her biri Türkiye'nin umudu. Bu ülkenin ışığı. Bu ülkenin o mukaddes emanetini yarınlara taşıyacak gençler. Düşüncesi ideolojisi ne olursa olsun her biri bizim için çok değerli. Her birinin bu anlamdaki ihtiyacı bizim ihtiyacımızdır. Bu anlamda gençleri istismar eden, gençleri araç olarak kullanan zihniyetlere imkan vermeyelim.

Yoğunluğa yönelik az önce ifade ettim. Pandemi hayatın her alanını etkiledi. Eğitim hayatını da çok ciddi etkiledi. 1,5 milyar çocuğun eğitim hayatını direkt etkileyen bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreçten 20 yıllık ortalamada yaklaşık 10 triyon dolarlık ekonomik kaybın olacağı hesaplanıyor dünyada. Böylesine büyük çaplı bir süreç. Dünyanın yaşadığı en yoğun sağlık süreci. Gidişatı itibariyle de açıkçası pek çok ülkede etkileri sürüyor."

"Oradaki öğrencilerin yurt başvurusu bile yok"

"Oradaki öğrenciler ile ilgili olarak yardımcı olmak için İçişleri'nden sıralarına bakalım dedik. Maalesef hemen hemen tamamının yurda başvurusu bile yok. Sadece 3-4 kişinin yedek sıralaması söz konusu. Çoğunun öğrenci olmadığı, olanların ise yurtlarla ilgili bir başvurusu olmadığı kayıtlarda var."

"Yurtlarda memnuniyet oranı yüzde 95'in üzerinde"

"Gençlerin desteklenmesi konusunda eş güdüm sürecimiz söz konusu. Bakanlığımız güvenli bir liman. Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtları bir marka. Annesi babası onu güvenliği ile temizliği ile emin bir ortamda olmasını istiyor. Bakanlığımız da ortaya koyduğu çerçevede hakikaten güvenirlilik noktasında, yüzde 95'in üzerinde memnuniyet var. Her odada çalışma masası var.

Siyaset değerlidir, muhalefet kıymetlidir. Toplumsal talepleri ortaya koymak, itiraz etmek kıymetlidir. Fakat iftira atmak, yalan söylemek, insanların umutlarını karartmak kimsenin hakkı değildir. Bu gurur tablosu Türkiye'nin gurur tablosu."

"Avrupa'nın toplamı kadar yatağımız var"

"Bizim gençlerimiz herşeyin en iyisine layık. Anbean takibimizde olan bir süreç. Edirne'den Ardahan'a kadar. Çaba gösteren tüm valililer ve yerel yöneticilerimiz bizim için çok önemli. İspanya ve Almanya'ya bakalım. İspanya 91 bin Almanya'da 290 bin. Bizde 1 milyon. Neredeyse Tüm Avrupa'yı toplasanız onlar kadar yatağımız var bizim. Kimsenin bu tabloyu karamsarlıkla karartmaya hakkı yok."

Ne olmuştu?

Üniversite öğrencileri, yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki olarak 'Barınamıyoruz Hareketi'ni kurdu. "Barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız" diyen öğrenciler, sorunlarına çözüm bulana kadar sokaklarda sabahlama kararı aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre "Barınamıyoruz" eylemlerine 24 ilde 2243 kişi katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.