Hava Durumu

Keleslilerin termik santral isyanı

Bursa'nın Keles ilçesinde Kozağacı bölgesine kurulmak istenen termik santral köylüleri isyan ettirdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2012 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2012 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Keleslilerin termik santral isyanı

1.Kasımda ihaleye çıkacak olan termik santral ile ilgili Kozağacı bölgesinde bulunan 6 köyün halkı toplanarak "Termiğe hayır" mitingi yaptı. Daha önce ihalesi yapılan termik santral 135 megavat gücünde olacaktı. İhale ihalle yöre halkının tepkisi sebebiyle iptal edilmişti. Şimdi tekrar ihalesi yapılacak olan trmik santral 270 megavat gücünde olacak.

Yaklaşık 2500 kişinin yaşadığı Kozağacı bölgesinde Yunuslar, Harmandemirci, Durak, Davutlar, Denizler, Issızören köyleri bulunuyor. Geçim kaynakları ihracata yönelik kiraz olan köylüler santrale karşı çıkıyor.

Durak köyü meydanında toplanan 6 köyün sakinleri eylem yaptı. Durak köyünden Hasan Tekin, "Biz çevrenin kirlenmesini istemiyoruz. Şu an Kozağacı yöresinde üretilen kirazın ülkemize olan katma değeri toprağın altında bulunan kömürün getirisinden çok fazladır. MTA'nın 80 önceki verilerine göre hareket edilmesi çok yanlıştır. O yıllarda buradaki araziler değerlendirilmiyordu, atıl durumdaydı. Şimdi ise her taraf kiraz ağaçları ile dolu. Kozağacı yöresinde yaşayan hiç kimse kendi topraklarında işçi olmak istemiyor. Termik santrale alternatif olarak Kocasu çayına hidro elektrik santrali yapılsın" dedi.

Mitinge MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, BBP Bursa İl Başkan Yardımcısı İsmail Aslan, Doğader Genel Sekreteri Caner Gökbayrak ve GÜMÇED yetkilileri de katıldı.

Milletvekili Özensoy "2006 yılında ihale yapılmıştı. Çalık grubu ihaleyi almış, ancak ihale iptal edilmişti. 'Termik santral yapıldığı zaman sizin çocuklarınıza iş vereceğiz' diyorlar. Bu köyde kaç tane mühendis var? Kaç tane sanat okulu mezunu var? Alınacak vasıfsız eleman yüzde onu geçmez" diye konuştu.

BBP Başkan Yardımcısı İsmail Aslan ise, kendisinin de Durak köyünden olduğunu ifade ederek, "Termik santralde kullanılacak kömürün çıkarılabilmesi için bölgedeki 6 köyün başka bir yere taşınması gerekiyor. Santral için kamulaştırılacak rödavans alanı yaklaşık 70 bin dönüm, bu Kozağacı vadisinin neredeyse tamamı. Bölgede bulunan 6 köy geçimini kiraz yetiştirerek sağlıyor. Termik santraller dünyada terk edilirken, benim güzel köyüme maalesef kurulmak isteniyor. Üniversite raporuna göre santral Uludağ ve çevresini küresel ısınmadan önce yok edecek" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.