Hava Durumu

Kentsel dönüşümde yeni dönem

SPK Başkanı Ertaş, gayrimenkul sertifikaları düzenlemesi için SPK'nın görevlendirildiğini belirterek, "Yeni düzenleme birkaç gün içerisinde yürürlüğe girecek. Düzenleme ile birlikte kentsel dönüşümde yeni bir dönem başlayacak" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2016 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kentsel dönüşümde yeni dönem
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, haziran ayına, piyasalarda Brexit referandumunun ürettiği belirsizliklerin hakim olduğunu belirtirken, referandumun İngiltere'nin AB’den ayrılma kararıyla sonuçlanmasının küresel piyasalarda yüksek volatiliteye, riskli aktiflerde ise sert satışlara neden olduğunu, bu durumun piyasaları riskten kaçmaya yönlendirdiğini söyledi.

Ertaş, "Şimdi hep birlikte tüm merkez bankalarının likidite yönetimlerini ve politikalarını tekrar gözden geçirdikleri bir döneme şahitlik edeceğiz. Bu dönem, aynı zamanda Fed’in faiz artırımlarını erteleyeceği bir dönem olacak. İngiltere’den bir sermaye çıkışı, hatta küresel şirketlerin merkezlerini başka bölgelere taşımaları da ihtimaller arasında. Piyasalar henüz şoku atlatabilmiş değil. Borsalarda 4 trilyon dolara yaklaşan bir düşüş gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde açıklanacak yol haritası ile birlikte volatilitenin azalması beklenebilir" diye konuştu.

Söz konusu kararın İngiltere ile sınırlı kalıp kalmayacağı ve devamının gelip gelmeyeceğinin piyasalar üzerinde baskı oluşturacağını ifade eden Ertaş, Türkiye açısından bakıldığında da ülkemizin öneminin daha iyi anlaşılacağı ve İstanbul’un finans merkezi olması konusunda öneminin daha da artacağı bir döneme girildiğini söyledi.

Ertaş, "Piyasadaki dalgalanmayı en hafif yaşayan ve 1-2 gün içinde yeniden oylama öncesi rakamlara dönülen ender ülkelerden biri olduk. Bu performansta hem ülkemizdeki siyasi istikrarın devamı hem de ekonomik göstergelerimizin güçlü olması en önemli faktör oldu. Bu tablo, önümüzdeki döneme ilişkin de kuvvetli bir sinyaldir diye değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

GAYRİMENKUL SERTİFİKALARINDA SONA DOĞRU

Ertaş, Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği üzerinde yürütülen çalışmalara değinirken, düzenleme için SPK'nın görevlendirildiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası, Emlak Konut, TOKİ ve Belediyeler Birliği gibi ilgili bakanlık ve kuruluşlarla konu üzerinde ayrıntılı çalışmalar yaptıklarını anlattı.

"Yeni düzenleme inşallah birkaç gün içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek" diyen Ertaş, düzenlemenin hayata geçmesi ile birlikte kentsel dönüşüm amaçlı projelerde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının da verilmesinin önünün açılacağını, isteyen hak sahibinin sertifika isteyen hak sahibinin sözleşmede belirtilen binasını alacağını, sertifikalarda geri alım garantisi olacağını ve Borsa'da da alım satımının mümkün olacağını bildirdi.

Düzenleme ile birlikte kentsel dönüşümde yeni bir dönem başlayacağını ifade eden Ertaş, sertifika ihraç aşamasına gelinene kadar proje bazında gerekli izin ve onay süreçlerinin tamamlanması ve hak sahipleri ile gerekli anlaşmaların yapılmış olması gerektiğini, hazırlıkların tamamlanması ile ihraçların da başlayacağını söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.