Hava Durumu

Kısa dönem askerlik uzadı

Askerliğin kısalmasıyla terhisler başlarken, sınav kaldırıldığı için 6 aylık kısa dönemlerin kışlada geçen süresi 12 gün uzadı.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2014 21:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2014 21:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kısa dönem askerlik uzadı

Uzun dönemler için askerlik süresinin 15 aydan 12 aya düşürülmesinin ardından ilk terhisler başlarken, askerliğini 6 ay kısa dönem olarak yapan askerler ise şok yaşıyor. Üniversite mezunu olan yedek subay adayları için test ve mülakatlar kaldırıldığı için bu yükümlüler artık 12 gün evde askerlik yapamayacak.

Test ve mülakatlar olduğu dönemde, yükümlüler ayın 1-2 ve 3. gününde sınavlara giriyordu. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından da ayın 12’sinde birliğine teslim oluyordu. Bu 12 günlük süre ise 6 ay olan kısa dönem askerlik hizmetsüresinden düşüyordu. Bu süre erken terhiste anlamına gelmese bile 12 gün evde askerlik olarak geçiyordu. Kısa dönem askerler için ayrıca 12 gün de izin hakları bulunuyordu. Yani kısa dönem yükümlüler izin kullanmama durumlarında 6 aylık sürede yaklaşık 24 gün fiili olarak askerlik yapmıyordu. Test ve mülakatların kaldırılmasıyla birlikte kısa dönem erler için askerlik hizmetleri askerlik şubelerinden sevk tarihi ile başladı.

70 bin terhis

Askerlik süresinin 15 aydan 12 aya düşürülmesinin ardından ilk terhisler başladı. Hükümetin 12 ay askerlik için “1 Ocak” tarihini açıklamasının ardından gözler, yeni düzenlemeden kaçıncı tertip,ne kadar askerin yararlanabileceğine çevrildi. Askerlerin silah altına alındıkları tarihler ve kullandıkları izin süreleri birbirlerinden farklı olduğundan, kesin sayı verilemiyor, ancak yapılan hesaplamalara göre ilk etapta bugün itibariyle 70 binin üzerinde asker terhis olacak. Gelecek yıl boyunca erken terhis olacak askerlerin toplam sayısının ise 290 bini bulması bekleniyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.