Hava Durumu

Kız çocuklarının idolü: Aysima Altınok

Türkiye'nin ilk kadın beyin cerrahı olarak tarihe geçti. Kafasına koyduğunu yapan bu güçlü kadın, hayatını hastalarına adadı. Hiç evlenmedi ve çocuğu olmadı. Ama o meslek hayatı boyunca kazandığı ne varsa büyük çoğunluğunu kız çocuklarını okutmaya adadı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2021 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2021 09:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kız çocuklarının idolü: Aysima Altınok

İşte 92 yıllık efsane:

20 Eylül 1929'da Erzincan'da dünyaya gelen ve 4 çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Aysima Altınok, ilkokul eğitimini burada tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. 1939 Erzincan depreminden iki ay önce geldiği bu koca şehir onun hayatını değiştirecekti. Süleymaniye Kız Ortaokulu ve ardından İstanbul Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra sıra üniversiteye geldi. Daha küçük yaşlarda doktor olmayı kafaya koyan Aysima Altınok cerrah olma hikâyesini şöyle anlatıyor:

"Bizim zamanımızda Türkiye'de bir tane tıp fakültesi vardı. O da İstanbul Tıp Fakültesi. Ben oraya üçüncülükle girdim. İkinci sınıfta anatomi fizyoloji okumaya başladığımızda baktım birçok şeyin geniş bilgisi var. Ancak beyin bütün her şeyi idare ediyor ama hakkında doğru düzgün bilgi yok. Bir şey söylüyor ama onu doğru düzgün yerine oturtmuyor. Dedim ki tamam ben beyin cerrahı olacağım.

MERDİVEN TEPELERİNDE

1952 yılında üniversiteden mezun oldum. Türkiye'de de dünyada da beyin cerrahı sayısı azdı. Bazı üniversiteler beni kadın doktorları cerrahi bölümlere almadıkları için reddettiler. Doç. Dr. Feyyaz Berkay o zaman nöroloji kliniğinin üstünde bir nöroşirurji departmanı kurmuştu. Ben de ona gittim beyin cerrahı olmak istediğimi söyledim. Gelip ameliyatları seyretmek için izin istedim ve o da kabul etti. Arkasına bir merdiven koydu ben tepesinden hepsini takip ettim. İki buçuk sene çalıştım orada. 1956 yılında ise Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde Türkiye'de nöroşirurjinin (beyin ve sinir cerrahisi) kurucusu olarak kabul edilen Doktor Hami Dilek'in asistanı oldum ve ondan eğitim aldım. Sonra gazetede bir ilan gördüm. Bakırköy Akıl Hastanesi'nde bir asistan açığı varmış. Doktor Hüsamettin Gökay'ın asistanı olarak çalışmaya başladım. 1959 yılında uzman oldum ve 9 yıl sonra da klinik şefi oldum. 30 küsur sene Bakırköy'de çalıştım.

'ERKEK İŞİ' DEDİLER

'Doktorluk zaten erkek işi, beyin cerrahı zaten büsbütün öyle. Ne olacaksın sen' derdi çevremdekiler. Ben istedikten sonra her şeyi yaparım dedim. Ben bugüne kadar yapamayacağım hiçbir işe başlamadım. Her başladığım işi başından sonuna kadar düzgün götürdüm. O yıllarda da başladığım işi tamamlamak istedim hep. Sabaha kadar uyumam, her hastamla ilgilenirdim. Yani kız çocuklarının, erkeklerden bir farkı olmadığı hatta bazı alanlarda çok daha başarılı olabileceğini söylüyorum.

KADIN KENDİNİ SEVMELİ

Kız çocuklarına eşitlik kavramını mutlaka öğretin ve onların da bu hayata katacakları değerlere dair onları yönlendirin. Kendine güvenen kız çocuklarının yetişmesi için artık daha fazla sayıda bilinçli ebeveyn ve toplumsal etki yaratan insan var. Kız çocuklarınıza, kendini sevmenin bir lüks olmadığını, daha iyisini hak ettiğini, 'Ben iyi bir hayatı hak ediyorum' diyerek güne başlamayı öğretin. Kendini seven her bir kadın, kendi değerlerini var ederek; cinsiyet eşitsizlikleri barındıran sistemi aksatmış olur. Bu yüzden kadının kendini sevmesi çok önemlidir."

ONU ÖRNEK ALIYORUZ

Aysima Altınok, Türk Eğitim Vakfı bağışçısı olarak bugüne kadar çok sayıda kız çocuğunun eğitimine destek oldu, olmaya da devam ediyor. Onlardan ikisi Melis ve Aslı... İdol olarak gördükleri meslek büyüklerini evinde ziyaret ettiler. Annesinin "Kendi ayaklarının üstünde dur. Kimsenin eline bakma ve güçlü bir kadın ol" dediği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Melis Beyaz "Annem babam okuyamadığı için tek istekleri bizi okutmak ve iyi yerlere gelmemizi sağlamaktı" dedi. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Aslı Nur Kurt ise "Çok küçük yaştan beri hep doktor olmak istiyordum. Hatta Aysima Hanım gibi bir cerrah olmak istiyorum. Onunla tanıştığım için aşırı mutluyum. Yaşam hikâyesinden örnek alıyorum. Kendi alanında çığır açmış bir insan. Bugün tıp alanında da diğer alanlarda da Türk kadınları belli bir konuma gelebildiyse Aysima Hanım gibi kadın karakterler sayesinde. Bunu onlara borçluyuz" diyor.

İLHAM KAYNAĞI

Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Yıldız Günay ise "Türkiye'nin ilk kadın beyin cerrahı, kıymetli bağışcımız Op. Dr. Aysima Altınok ile bursiyerlerimiz Melis ve Aslı'nın hikâyeleri ilham veren ve cesaret veren kadın hikâyelerimizden birkaçı. Sizleri de arkasında rüzgârını hissettiğiniz, yanınızda desteğini bulduğunuz tüm kadınları onurlandırmaya ve kızlarımızı desteklemeye davet ediyorum. Tüm kadınların hayallerini gerçekleştirebildiği, ihtiyaç duyduğu anda destek bulabildiği bir dünyamız olsun" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.