Hava Durumu

Koca açıkladı: Seyahatlere HES kodu şartı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Hayatı yeniden planlıyoruz. Yeniden planlanan hayattan virüse karşı korunma tedbirlerini ilk plana alıyoruz." dedi. "Bayramdan sonrası günler daha özgür olacak." diyen Koca, "Bayram günleri için veremediğim haberleri sonrası için verebilirim. Tedbirlere uyarsak bayram sonrası farklı olabilir." ifadelerini kullandı. "Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak." diyen Bakan Koca, "Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2020 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2020 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Koca açıkladı: Seyahatlere HES kodu şartı!

Telekonferans yöntemiyle toplanan Bilim Kurulu'nda, koronavirüs ile mücadelede son durum ele alındı. 14.00'te başlayan toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:

"HAYATI YENİDEN PLANLIYORUZ"

Günlük hayatımızdan fedakarlık yapmak süretiyle verdiğiniz bu mücadele pek çok insanın hastalığa karşı bizzat mücadele etme mecburiyetini önlemiştir, önlemeye de devam etmektedir.

Ev hayattır, ev hastalığa karşı hayat olmaya devam edecektir.

Hastalıktan hiç kaybımızın olmadığı günlerin geleceğini düşünüyoruz. Umutsuz tek gün bile yaşamadık

Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Yeniden planlanan hayattan virüse karşı korunma tedbirlerini ilk plana alıyoruz.

Erken umut, tedbirleri önemsiz kılmasın. Hâlâ sağlık personelimiz eve döndüğünde çocuklarına sarılamıyor. Maske ve mesafe kurallarına uyalım.

RAMAZAN BAYRAMI UYARISI

Bayramı çok dikkatli geçirmeliyiz. Bayram günleri için veremediğim haberleri sonrası için verebilirim. Tedbirlere uyarsak bayram sonrası farklı olabilir.

Bayramdan sonrası günler daha özgür olacak. Ama tedbirlere uyarak yaşayacağız, evimiz yine bizim için en güvenli yer olacak. Kontrollü sosyal hayat olacak.

Virüsün yayılımına izin vermemek için tedbirlerimizi alacağız. Her yerde kontrollü sosyal hayat kurallarına uyarak ilerleyeceğiz.

Yeni dönemin pandemi açısından bazı standartlarını belirlemek için Bakanlıklar ile ortak çalışmalar yaptık. Riskli hareketliliğin olduğu kavşak noktalarına, hava alanlarına, organize sanayi bölgelerine test kurduk ve kurmaya devam ediyoruz.

"İŞ YERLERİNDE YENİ AFİŞLER İLE KARŞILAŞACAKSINIZ"

20 Mayıs'tan sonra iş yerlerinin girişinde, o iş yerinde uyulması gereken kuralları gösteren afiş ve çalışma rehberleriyle karşılaşacaksınız.

İş yerlerinin girişlerindeki asılı afişlerde, mekan durumu, çalışma saati, bir arada bulunabilecek azami insan sayısını göreceksiniz. Detaylı çalışma rehberleri de bulunacak.

Bilim Kurulumuz henüz kapalı olup ama bu normalleşme takvimi içinde açılabilecek iş yerleri için de rehberler hazırlıyor. Bir kısmı şimdiden hazır durumdadır.

HES KODU NEDİR? NASIL ALINIR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada önemli HES Kodu hazırlığını duyurdu. Bakan Koca'nın verdiği bilgilere göre, HES Kodu mobil uygulama üzerinden alınacak. Kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapılabilecek. HES Kodu öncelikle şehirler arası ulaşımda kullanılacak. Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden alınacak HES Kodu kullanılarak uçak ve tren seyahati yapabilecek.

Bakan Koca, HES kodu ile ilgili şunları söyledi:

Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla kod alınacak.

HES uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Herkese özel bir kod olacak. Kod sayesinde kimlik numarası gibi veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak.

Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak.

Hayat Eve Sığar uygulamasıyla ile bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek.

SORU-CEVAP

SAĞLIK TURİZMİ

31 ülke için sağlık turizmi başlatıldı. Gerektiğinde talebe göre uçuşlar gerçekleştirilebilir. Özellikle geleceklerin Türkiye'ye gelişlerinden önce ve sonra testler yapmasını istiyoruz. Hem Sancaktepe hem de Yeşiltepe de yapılan hastanelerimizi sağlık turizmi açısından planlıyoruz. Bu iki hastane 400 bini yoğun bakım yatağı olarak planlandı. Kalıcı, çok amaçlı ve acil durum hastanesi olarak görev görecek. Kalıcı acil durum hastanelerimiz daha sonrada yoğun bakım ihtiyacımızı gidermek için devrede olacaklar.

BULAŞ ORANI

Hastalığın yayılım hızı, kısa R sayısı diyoruz. Halk sağlığının üzerinde olduğu bir durumdur. R oranı şu an 0,72 olduğunu söyleyebilirim. Giderek bulaşıcılık azaldığını ve vakaların azaldığını söyleyebilirim.

SINAVLAR

Liseye geçiş ve üniversite sınavları için önlemler görüşüldü. Bu konuda bir rehber yayınlanacak. Tüm öğrencilerimiz maskesiyle sıraya oturması sağlanacak. Mesafe korunabiliyor ise, o durumda maskesini çıkarmasını Bilim Kurulu öneriyor.

TEST SAYILARI

Bilim Kurulu'nun kimlere test yapılabilir diye bir algoritması var. Test sayılarını bazı noktalarda giderek artırıyoruz. Yakın zamanda havaalanlarında, yurt dışından gelen yolculara da testin yapılması şeklinde bir çalışmamız var. Gümrük kapıları dahil. OSB'lerde 50 bine yakın kişiye test yapıldı. Bu 50 bin testte pozitif çıkma oranı binde 3,5. Yani çok düşük.

65 YAŞ ÜZERİNE MEMLEKET İZNİ

En çok hassasiyet gösterenler büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de hassasiyet gösterdi. 65 yaş üstü büyüklerimizle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üstü büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Bilim Kurulu önerisi doğrultusunda 65 yaş üstü büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında, sabit yere gittiğinden eminsek, sağlık açısından sorunları yoksa, ilgili kaymakamlıktan, 1 ay dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bununla ilgili duyuru da İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılmış olacak. Daha kontrollü, daha uygun bir mekan söz konusu ise buraya geçişi sağlamak için yaklaşım söz konusu olacak.

VİRÜS ETKİSİNİ YİTİRİYOR MU?

Türkiye'de salgının etkisi azalıyor, burada bir çok faktör var. Biz artık virüsü tanıdığımızı, Türkiye'de farklı bir tedavi algoritması uyguladık. Ne Çin'in, ne Avrupa'nın ne de Amerika'nın uyguladıklarını uygulamadık. Bu çerçevede biz algoritmamızın farklılığıyla vefat, vaka ve entübe hastalarımızın azaldığını gördük ve azalmaya da devam edecek. Önümüzdeki iki üç hafta içerisinde dünyaya yayınları ve verileri sunacağımızı söyleyebilirim.

İKİNCİ DALGA GELİR Mİ?

Eğer kurallara uyarsak ikinci bir dalga beklemiyoruz. Maske ve bir buçuk metre kurallarına hassasiyet gösterilirse bu süreci başarıyla atlatırız. Birlikte başaracağımıza inanıyorum.

AŞI SÜRECİ

Erciyes'teki çalışmayı önemsiyoruz ve benzer çalışmalar da var. Aşı çalışması yapanlardan birkaç tanesinden birisi. Herkes aşı ile ilgili bir şeyler söylüyor. Aşı 8-10 aylık bir süreçtir bu konuda en çok mesafe alan Çin'dir. Bu çerçevede Türkiye'deki aşamalar daha hayvan deneyi safhası iki üç ay daha devam edebilir. Bu konuyla ilgili yorumumu daha somutlaştığı zaman yapmak istiyorum. Bu konu hassas bir konudur. Umudumuzu koruyalım ama somut bir şey geliştiğinde sizlere bunu aktaracağım.

Bayramdan önce restoranların açılmasını düşünmüyoruz. Bu süreçte bunu yapmak riskli olabilir. Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.