Hava Durumu

Kocasu Deresi'nde inceleme

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından yürütülen 'Su Kalitesi İzlemesi Konusunda Kapasite Geliştirme' konulu proje kapsamında İnegöl'e gelen 20 kişilik heyet, Kocasu deresinde incelemeler yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2012 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2012 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kocasu Deresi'nde inceleme
İncelemelere Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzleme Dairesi Başkanı Okan Ürün, AB Delegasyonu Gürdoğan Sarıgül, Yerleşik Eşdeğer Danışman Henk Sterk, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, D.S.İ. Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Avrupa Birliği Delegasyonu personeli katıldı.

Hollanda, İspanya, ve Fransa ile yürütülmekte olan projede, Türkiye’de pilot havza olarak seçilen Sakarya, Susurluk, Akarçay, Büyük Menderes ve Meriç-Ergene havzalarında izleme alt yapısının oluşturulması hedefleniyor.

Proje hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzleme Dairesi Başkanı Okan Ürün, türlerde ve sayılardaki azalmaya bakarak, kirliliğin canlıların üzerindeki etkisini tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, "Bakanlığımızla Avrupa Birliği'nin beraber yürüttüğü proje için buradayız. Burada balıklar üzerinde biyolojik örnekleme yapıyoruz. Bu proje dairemizin koordinasyonunda yürütülüyor. Hollanda, İspanya, ve Fransa bu projenin ortakları. Burada hep beraber konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Suda yaşayan canlılar inceleniyor. İnegöl etabımız balıklar üzerinde oldu. Gördüğünüz sistem de biz suya düşük voltajda elektrik veriyoruz. Bu balıkları kısa süre bayıltıyor. Bizler bunları ağla yakalıyoruz. Ondan sonra balıkları türlerini ve sayılarına bakıyoruz. Dün referans nokta, daha temiz bir noktada çalıştık. Bugünde daha kirli noktada çalışıyoruz. Türlerde ve sayılarda ki azalmaya bakarak, kirlilikten canlıların üzerine etkisi tespit etmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da biyolojik indeksleri çıkararak, mesken ya da endüstriyel kirliliğin canlı çeşitleri üzerine etkisine bakacağız. Yeni izleme sistemlerinde, mevzuatlarda sadece kimyasal izleme değil, biyolojik izleme de çok önemli. Biz bunların hepsini mevzuatlaştırma çalışmalarını yapıyoruz. Bir taraftan da mevzuatlaştırırken, uygulanabilirliğini burada takip ediyoruz" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.