Hava Durumu

Konya'da düşen Türk Yıldızları'na ait NF-5 uçağının özellikleri

Canadair NF-5, Northrop F-5 Freedom Fighter olarak bilinen avcı uçağının Kanada tarafından Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri için geliştirilen modelidir. Aynı zaman Türk Hava Kuvvetleri'nin akrotimi Türk Yıldızları tarafından ana akrobasi uçağ olarak da kullanılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2021 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2021 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Konya'da düşen Türk Yıldızları'na ait NF-5 uçağının özellikleri

Teknik özellikleri:

Uzunluk: 47 feet 3 inchKanat Genişliği: 25 feet 8 inchAzami Ağırlık: 14.732 lb.Motor: 2 x GE J-85-CAN-15Motor Gücü: 2 x 4300 lbAzami Hız:1,72 Mach / 710 Knot ( 1315 km/saat)NF-5A : 1 PilotNF-5B : 2 Pilot

NF-5, Hollanda ve Türkiye'nin yanı sıra Venezuela Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılıyor.

Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde 75 adet, Venezuela Hava Kuvvetleri'nde ise 5 adet bulunuyor.

Türk Hava Kuvvetleri'nde ise 10 adet NF-5A ve 6 adet NF-5B uçağı bulunuyor.

Türk Hava Kuvvetleri'nde 1987'den bu yana kullanılan NF-5'ler, akrobasi çalışmaları esnasında uçuş sistemleri ve performansları sayesinde akrobasi uçuşuna en uygun uçak olarak seçilmiştir. Dünya havacılık literatürü tarandığında F-5 uçağının dizaynının, süpersonik jet uçuşuna en uygun uçak dizaynı olarak tanımlanıyor.

Eskişehir 1nci Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nca , Ağustos 1993'te başlatılan proje kapsamında;

Aerodinamik sürüklemeyi arttıran chaff / flare dispanser üniteleriyle, top namluları sökülerek iptal edilmiş, bu bölgelere yapısal tadilat uygulanmış

Borda paneli, pilotlara kullanım ve görüş kolaylığı sağlamak için yeniden dizayn edilmiş,

Daha iyi görüş alanı sağlamak için, kokpitte yer alan aynalar, F-4 uçaklarında kullanılan aynalarla değiştirilip, ilave bir ayna takılmış,

Uçağın gösteri amacıyla duman salabilmesi için, yakıt deposu olarak kullanılan kanat ucu depolarının diğer depolarla irtibatları kesilerek boya tankına dönüştürülmüş, tank içindeki boyanın egzoza pompalanabilmesi için boya tankı içine hidrolik bir pompa takılmıştır.Uçakların gövdesi şu anki haline boyanmıştır.

Türk Yıldızları timine tahsis edilen 9 adet NF-5A ve 1 adet NF-5B uçağında yapılan tadilat ve değişiklikler Temmuz 1994'te bitirilerek birliğine teslim edilmiştir.

Yapılan tadilatlara ilave olarak, uçuş sonrası performans değerlendirmelerinin etkinliğinin arttırılması maksadıyla 2000 yılında uçaklara 3 eksenli VTR (kamera kayıt sistemi) sistemi eklenmiştir. Tim görevine en son olarak 10 NF-5A ve 6 NF-5B uçağı ile devam etmekteydi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.