Hava Durumu

Korona salgınında talep patladı! Fiyatı...

Corona salgını sürecinde avokadoya olan talep patlama yaptı. Türkiye'de de üretimi yapılan başlıca tropikal meyvelerden olan avokado, üreticilerin yüzünü güldürdü. Yaşanan talebe bağlı olarak çiftçinin elinde mal kalmadı. Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen corona sürecinde tüketimin arttığını belirtti. Dünyada da benzer bir durum söz konusu. Meksika'da bir kasa avokadonun fiyatı yüzde 60 oranında yükseldi. Yeni hasat ise ağustos ayında.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2020 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2020 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Korona salgınında talep patladı! Fiyatı...

Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Alanya, tropikal meyve üretimiyle de kendinden söz ettiriyor. İklim özelliklerinden dolayı birçok tropikal meyvenin yetişebildiği ilçede bu yıl avokado üreticisinin yüzü güldü. Bu yıl yaklaşık 50 milyon adet üretilen avokado, tanesi 5 lira ile 7 lira arasında tarlada alıcı buldu.

"AVRUPA'NIN SİPARİŞİNE YETİŞEMEDİK"

Dünya üzerinde yaklaşık 400 çeşit cinsi olduğu tahmin edilen avokado, protein bakımından zengin ve lezzetli aromaya sahip olması nedeniyle en çok tercih edilen meyvelerin başında geliyor.

Türkiye'de avokado üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılayan ve 15 ülkeye ihraç eden Antalya'nın Alanya ilçesinde bu yıl üreticinin yüzü güldü.

Avokado üretiminde bu sezonun beklentilerin üzerinde geçtiğini belirten Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, "Bağışıklık sistemine iyi geldiğinden dolayı corona virüsü salgına karşı avokadoya talep arttı. Corona virüsü sağlını sonrasından internetten satış yapan birçok arkadaşımız, siparişleri yetişemez oldu. Doğru olur mu bilmem ama corana virüsü avokado üreticisine yaradı. Sanırım artık iklimi uygun olan bir çok yerde avokado üretimi yapılacak. Şu an 50 milyon olan üretim 4-5 yıl sonra 250 milyona çıkacağını düşünüyorum. Avokado dikildikten 3-4 yıl sonra meyve ceren bir meyvedir. Geçtiğimiz yıl dünyada tüketim olarak en çok artış yapan gıda ürünlerinin arasında yer aldı. Talep çok. Biz geçen yıl, Avrupa'nın siparişine yetişemedik. Bu yıl tonajımız geçen yıldan daha fazla olacak.

Şu an tarlalarımızda avokado tükenmiş durumda. Bu ay hass dediğimiz pütürlü cinsler vardı onlarda bitmek üzere. Bu ay itibarıyla hasat bitti. Yeni sezon ağustos ayında başlayacak. Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek. Bu yıl tarlada avokado, 4-5-6 liradan alıcı buldu. Alanya'da bu sezon tahmini 50 milyon adet avokado üretildi. Bu yıl ağaçlarımızda kuruma hastalığı başladı. Nedenini bulmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

"ÜRETİM ÇOK HIZLI"

Şu an avokado üretiminin çok yüksek seviyede olduğunu belirten üretici Emin Erdoğan "Geçen yıla oranla ortalama 60 ila 70 bin adet fidan dikildi. Üretim çok hızlı. Ama şu an elimizde mevcut olan avokado tükendi. Şu an hiçbir alanda avokado bulamazsınız. Çünkü parası peşin yatırıldığı için bütün avokadolar erken sezon toplanıp bitti. Tarladan, 4 liradan başlayıp, 7 liraya kadar avokado satışı yapıldı. Sezon bitti. Yeni sezon Ağustos ayında başlayacak" dedi.

DÜNYADA TÜKETİM ARTTI

Bloomberg tarafından yapılan araştırmaya göre corona salgını sürecinde insanlar çok stresli ama aynı zamanda hiç olmadığı kadar sağlıklı beslenmeye başladı. Herkes, salgından en az şekilde etkilenmek için bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalara yöneldi. Diğer yandan stok yapma eğilimi nedeniyle dondurulmuş pizza ve makarnalar da bu süreçte yok sattı.

Yeme alışkanlığındaki değişim, tarımsal gıdalara talebin yükselmesine neden oldu. Avokado bir anda popüler bir yiyecek haline geldi.

ÜRETİCİ MEKSİKA'DA FİYATLAR ARTTI

Meksika'da çiftçiler, talebin düşeceğini düşünerek avokado hasadını ağırdan almıştı. Ancak bunun tersi gerçekleşti. Eve kapanan insanlar arasında avokadolu tost ve guacamole (Avokadoyla yapılan bir çeşit meze) favori yiyecek oldu. Talep patlayınca, ülkenin en büyük avokado üreticisi olan Michoacan eyaletinde bir kasa avokadonun fiyatı mart başından bu yana yüzde 60 artışla 300 pesodan 480 pesoya yükseldi.

'BAZI DEĞİŞİMLER KALICI OLACAK'

Kanada Dalhousie Üniversitesi'nden tarımsal gıda uzmanı Profesör Sylvain Charlebois, "İnsanlar masaya yiyecek bir şeyler koyabilme konusunda hiç olmadığı kadar endişeli. Bu da tüketicilerin zihniyetini değiştiriyor. Yeni trendlerin bazıları geçici olacak ancak bazıları da kalıcı. Karantina sonrası evde yemek pişirme alışkanlığının devam etmesi muhtemel" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.