Hava Durumu

Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı sayısı belli oldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulunuyor. "Başarıda üç madde sayabilirim" diyen Bakan Koca, bu maddeleri 'Tedbir, tespit, hızlı tedavi' diye sıraladı. "Gelişmeler hasta kayıp oranımızın azalmasında da aynı derecede etkili olmaktadır." diyen Koca, "Entübe hastalarımızdaki vefat oranı %74'ten %14'e geriledi. Bu başarıların arkasında hekimlerimizin özen ve dikkati, tedavi yaklaşımlarımız, bilimsel yaklaşımlar ve hekim sanatının ustalıkları var." ifadelerini kullandı. Bakan Koca 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmalarına ilişkin de 'Gündemimize geldi ama daha netleşmedi.' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2020 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2020 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı sayısı belli oldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde basın açıklaması yapıyor.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Hepimiz çok iyi biliyoruz mücadele vazgeçilmezdir. Taviz vermezsek istediğimiz sonucu kısa sürede alabiliriz. Geride kalan günler kolay geçmedi.

Salgında bir yakınımı kaybeder miyim diye endişi ettiniz. Hastalığa yakalanan yakınlarınız için 'ya iyileşmezse' diye düşündünüz.

Ramazan'ı hiç alışık olmadığımız bir şekilde yaşıyoruz. Aileler, dostlar bir araya gelemiyor. Fakat bu yılki Ramazan'ın da benzersiz tarafı var. Her gün yeni birbirinden iyi haberler alıyorsunuz.

Salgın 210 ülkeye yayıldı.

Dünkü veriler itibariyle dünyada 3 milyon 152 bini aşkın vaka bulunuyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 218 bini geçti.

Dünyada halen kontrol edilemeyen koronavirüsü Türkiye nasıl geriletti? 83 milyon hep birlikte elde ettiğimiz başarının kimi detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Operasyon merkezini 10 Ocak'ta kurduk. DSÖ'nün pandemi olarak ilan etmesinden tam otuz gün önce kuruldu.

İlk vakanın ortaya çıktığı 11 Mart tarihinden sonraki süreçte kademe kademe uygulanan tedbirler çok etkili oldu. Türkiye bu sınavdan yüzünün akıyla çıktı.

İlk vakadan itibaren her hastanın temas çevresinde virüsün izini sürdük. Tespit ettiğimiz yeni hastaları onlardan başkalarına geçmesine fırsat vermeden izole ettik. Test kapasitemizi sürekli arttırırken, hiçbir testi rastgele yapmadık. Test için doğru uygulama, hastayla temas halindekilere uygulamaktır. Şüphelilere odaklanmak yerine yaygın tarama yapan ülkeler istenilen sonucu alamadı.

Filyasyon ekiplerimizce takip edilen kişi sayısı 464 bin 434 kişidir.

Başarıdaki bu faktör önemini son vakaya kadar koruyacaktır. Hastane yataklarımızı pandemiye hazır hale getirdik. Yatak yoğunluğumuzu yüzde 60'lardan yüzde 30'lara indirdik.

Temaslıları gözetim altında tutuyoruz. Hiçbir vakayı evine göndermedik, göndermiyoruz. Durumu stabil olan hastalarımızın tedavisi aile hekimi gözetiminde evinde yapılıyor. Hekimlerimiz ve kurulumuz doğrultusunda tüm dünya için önemli değişikliklere gittik.

Hastalarımızda zatüreye gidiş oranı azalmıştır.

Yoğun bakım hastalarımızı erken aşamada entübe etmiyoruz. Hastalığın seyrini önemli oranda değiştirdiğini gördük.

Vefat oranlarımız yüzde 58'den yüzde 10'a düştü.

Türkiye'de şuanda hasta kayıp oranı %2.8'dir. Bu oran Avrupa'da en düşük, dünyada ise 80. sıraya karşılık gelmektedir.

Hastaya yüksek akımlı oksijen verme uygulaması ölüm oranlarını düşüren önemli bir faktör olmuştur.

İyileşen hasta sayımız, yeni vaka sayımızın iki katına çıktı.

11 Mart'tan bu güne geldiğimiz nokta kesin başarı noktası değildir. Başarı tedbirleri terk edeceğimiz başarı değil, tedbirlere sarılacağımız başarıdır. Yeni vaka sayısı henüz 0 değildir. Hastalık bitmedi, o hâlde mücadele devam etmelidir.

SORU CEVAP

Normalleşme süreci takvimi nasıl işleyecek? 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar

Tüm bakanlıklarımızın içindde yer aldığı bilim kurulunun da bu süreçte bilim kurulu tavsiye ve öneride bulunan bir kurum. Bakanlık halinde karara gidilmiş oluyor. Biz tüm bakanlıklarla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağına ilişkin Bilim Kurulu'ndan görüş alıyoruz ve tartışıyoruz. Özellikle bu ay boyunca bir takım tedbirleri devam ettirerek, nasıl bir normalleşme yapılacağına ilişkin hazırlıklar tamamlanınca kamuoyuna açıklamalar da yapılacak.

65 yaş üstü büyüklerimizi hiç olmazsa birkaç saat, hiç olmazsa dolaşmalarını, araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net bir öneriye dönülmedi. Bu da bir yaklaşıma gelirse o durumda zaten görüş olarak Cumhurbaşkanımıza da sunulmuş olur.

PİK DÖNEMİ

Pik dönemindeyiz, bu dönemde özellikle temasın ve mesafenin son derece önemli olduğunu söyleyebilirim. Bu tedbirlere uyulmazsa yeni bir pik dalgası olabilir. Tedbirlerimiz bu ay da devam edecek.

Emrullah Gülüşken iddiası

Benim hiçbir akrabalık bağım yok. Aracılık olanlardan da akrabam ya da tanışıklığım olmadı. Sosyal medyadan bu bilgilendirme yapıldı. Sonra bana bilgi ulaşıldı. Büyükelçi ile konuştuk, kendileri de özellikle Türkiye'de tedavi edilmesinin uygun olduğunu söyledi ve Türkiye'ye getirilmiş oldu. Şuan Ankara'da tedavi ediliyor. 2 gün yoğun bakımda kaldı. Ciddi bir solunum problemi olmamasına rağmen kalp rahatsızlığını söylemiş olması. Bizim takiplerimizde de muhtemelen kapak sorunlarının olduğunu biliyoruz. Ciddi bir sorun olmadığını anlıyoruz. Baba ve 3 çocuğu getirildi. Büyük kızında ve 10 yaşındaki çocukta da pozitif çıktı. İsveç bunu bilmiyordu. 7 yaşındaki çocukta da negatif çıktı. Dolayısıyla 2 gün sonra servise alındı ve takibi yapıldı.

Sadece İsveç'ten getirmedik. Biz bu süreçte daha dün Rusya'dan vatandaşımızı getirdik.

Test yapma kriteri, taşıcıyı bulma konusu

83 milyona test yapılamaz. Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Biz toplumda yaygınlığı, taşıcılığı, varlığını bilmek istiyoruz. Bununla ilgili bir çalışma başlatıldı, bir hafta içerisinde açıklanmış olur.

İl il vaka sayısı sorusu

İstanbul ile ilgili şu an özel bir tedbirimiz yok. Özellikle vakalarımızın yüzde 60'ı İstanbul'da bulunuyor. Yoğun bir yerleşimin olduğu bir kentten bahsediyoruz. Buna rağmen beşinci haftada kontrol altına alınmış olması çok büyük bir başarı. Biz ilave bir tedbiri şu an önermiyoruz ama teması ve izolasyonu son derece önemsiyoruz. Biz vakaları illerle paylaşıyoruz, onlarda bu bilgiler zaten mevcut.

Çalışan iş yerlerine test sorusu - Sağlık çalışanları vaka sayısı

İş yerleriyle ilgili bir takım toplu çalışan yerlerde, test yapılmasını biz planlıyoruz. Gebze'de bu durum oluştu, bu durum genişleyecek.

Doğrusu sayıları çok vermekten yana değilim. Şu dönemde maalesef enfekte olan sağlık çalışanı sayısı fazla oldu. Toplam 7 bin 428 kişidir.

MASKE

Maske Türkiye'de bedava dağıtılması isteniyor. Maskeye ücret verilmesini istemedik. Başvuran herkese kod gönderdik, bu kodla maske alınıyor. Kod gelince eczaneye gitmelerini öneriyoruz.

ÖLÜM SAYILARIYLA İLGİLİ GERÇEĞİ YANSITMADIĞI İDDİASI

Her rakamın bir can olduğunu unutmayalım. Bu rakamların gizlenebilirliği asla yapılamaz. Gizlerseniz tedbirleri vatandaştan alamazsınız. Ölüm raporlarını imzalayanlar hekimlerimizdir. Sağlık çalışanlarımıza mı inanmıyorsunuz? Bizler DSÖ'nün kodlamasıyla pozitif olan vakaları bildiriyoruz. PSR negatif olan hastalarımızı da tedaviyi uyguluyoruz.

Ölümler üzerinden lütfen siyaset yapmayalım. Ben bu zamana kadar yapmadım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.